En kvinnlig gymnast under SM-veckan i Umeå 2023.

SM-veckan i Umeå 2023. Foto: Bea Holmberg.

Umeå: Sveriges främsta idrottsstad

Umeå genomsyras av idrottande och sportsliga framgångar. Staden har blivit utsedd till Sveriges bästa idrottsstad tre gånger de senaste sex åren – en utmärkelse som delas ut av SVT-sporten.

Umeå är hemmaplan för flera framstående idrottare och elitklubbar. I Umeå arrangeras årligen högklassiga sportevenemang på både nationell och internationell nivå.

Världens bästa innebandylag

När TTG (Team Thorengruppen) vann Women’s Champions Cup i finska Lempäälä befäste de sin position som världens bästa innebandylag 2023. De mesta europeiska mästarna, IKSU Innebandy, hade tidigare lyft pokalen hela sju gånger under 15 säsonger innan de lade ner sin proffsverksamhet under 2019. Nu kan Umeå stoltsera med ett nytt mästarlag i innebandy.

TTG:s framgång sträcker sig bortom segrar i Europa; de har även plockat hem två mästartitlar i rad i Svenska Superligan under säsongerna 2021/2022 och 2022/2023.

1. David Åhman – en stjärna är född. Tillsammans med Jonatan Hellvig vann han sin första tävling på World Beach Pro Tour i maj 2022. I augusti 2022 blev de europeiska mästare, och i oktober 2023 tog de silvermedalj i världsmästerskapen i Mexiko.

2. Jonna Sundling – den fantastiska längdskidåkaren från Tvärålund, nära Umeå. Hon har redan gjort avtryck i längdskidåkningsvärlden med över 30 individuella pallplatser i Världscupen och Världscupen i sprint, fyra guldmedaljer i VM, samt en guldmedalj, en silvermedalj och en bronsmedalj från Vinter-OS i Peking. Håll ett öga på henne den här säsongen.

3. Hanna Ljungberg – lokal fotbollshjälte och en av Sveriges största fotbollsspelare genom tiderna. Hon gjorde 130 landskamper med ett imponerande facit på 72 mål, vilket överträffade det tidigare rekordet satt av Pia Sundhage. Men, hennes prestationer sträcker sig bortom landslagströjan. Ljungberg säkrade hela sju SM-guld samt två mästartitlar i UEFA Women’s Cup med sitt Umeå IK.

En rallybil hoppar i Red Barn Arena, Umeå.

Rally Sweden 2024, som äger rum i Umeå, är den enda vinterrallyt i World Rally Championship. Red Barn Arena i Umeå fungerar som VM-rallyts epicentrum, med spektakulära hopp och fullfartsrakor. Foto: Patrick Trädgårdh.

Högklassiga idrottsevenemang:

SM-veckan är en av de senaste årens största idrottshändelser i Umeå.

Under evenemanget kröntes 192 nya svenska mästare, och hela 15 000 personer var på plats för att titta på tävlingarna. SVT sände 63 timmar sport i nationell TV. SM-veckan 2023 förvandlade hela Umeå till en gigantisk sportarena.

Umeåborna verkar inte få nog av stora idrottsevenemang. 2 100 aktiva idrottare och cirka 500 ledare samlades i Umeå för att delta i SM-veckan. Nära 1 400 engagerade funktionärer och volontärer arbetade outtröttligt för att lösa alla praktiska detaljer runt tävlingarna. Deras insatser garanterade ett välfungerande evenemang och gjorde det möjligt för idrottare och åskådare att fullt ut njuta av upplevelsen.

Sidan publicerades