Umeå i rampljuset i Europa

Klimatsmarta lösningar och integration av många perspektiv är i fokus när Umeå uppmärksammas i Europa för arbete med hållbarhet. Den europeiska organisationen ICLEI lyfter varje månad fram en av medlemsstäderna som utmärker sig. Umeå tar vid efter Cannes och blir "Member in the Spotlight" i april.

I nätverket ICLEI kan Umeå utbyta erfarenheter med andra europeiska städer – stora som små – när det gäller komplexa utmaningar i en stad som ska växa hållbart. Umeå fångar upp nya smarta lösningar att testa, men bidrar också med många innovativa klimatsmarta lösningar som andra städer vill pröva. Städerna tar sig tillsammans an och driver på för fler lösningar på en del av alla utmaningar som klimatförändringarna innebär.

– Vi tror på att integrera många olika perspektiv när vi planerar framtiden för Umeå. Medborgardeltagande har varit nyckeln till flera av våra stadbyggnadsprojekt. Umeå är också ett bra exempel på hur öppenhet, förtroende och tillgänglighet är drivkrafter för innovation och tillväxt. Norra Sverige får i allt högre grad rykte för sin höga livskvalitet, det visar också toppresultat i undersökningar av socialt framstegsindex i Europa. Det gör att andra städer vänder sig till oss när de planerar nästa steg i sin utveckling. Vi ser i vår tur efter goda exempel att lära av, nationellt och internationellt, när vi planerar för vår egen framtid, säger Janet Ågren (S), vice ordförande, kommunstyrelsen, Umeå kommun.

Mer information

ICLEI är ett globalt nätverk med mer än 1 750 städer och statliga organisationer i över 100 länder som arbetar för hållbar stadsutveckling. Det innebär till stor del att påverka, sprida goda exempel och driva på lokala initiativ för lägre utsläpp, naturbaserade bränslen, ökad rättvisa, hållbar och cirkulär utveckling. Medlemmarna är centrala och arbetar tillsammans med experter med utbyte och partnerskap och bygger möjligheter att skapa systematisk förändring mot hållbara städer. Nätverket använder gemensam kunskap och driver på för hållbar utveckling i Europa.

Läs mer om ICLEI och nätverkets arbete Länk till annan webbplats. (iclei-europe.org)

Sidan publicerades