Kvinna tittar på ett anslag.

Anders är en av våra driftskockar på Måltidsservice

Anders arbetar som kock med driftansvar på Måltidsservice. Driftskock är det kommunala svaret på kökschef.

– Måltidsservice gäster är inom vård- och omsorg, skola, förskola & vår egna restaurang Översten vid stadshuset. Totalt så är vi cirka 350 medarbetare och det lagas otroliga 500 000 måltider per månad. Det bästa med jobbet är att vi fått den stora äran att laga mat till Umeås alla våra barn och unga, mor- och farföräldrar! Vilket ansvar… Sedan att det är otroligt varierande, matlagningen varieras med diverse projekt, möten, beställningar & problemlösning av olika slag.

– Jag återfinns på Nordstjärnans samverkanshus där vi tillsammans med vårat systerhus Lundagård & Briggen i Holmsund utgör Umeå kommuns tre produktionskök för äldreomsorgen.

– Jag tänkte berätta om vårat senaste spännande projekt KRAFT tillsammans med Arbetsmarknadsavdelningen Länk till annan webbplats.. Hur vi lyckas steka 700 tunna pannkakor till lunch som ska stå klar 09:45?

Byggnad med byggnadsminnesmärke

– Nordstjärnans vård och omsorgsboende var ett av Sveriges första samverkanshus och byggdes klart hösten 2017. Vi har produktionskök, äldreomsorg & förskola under samma tak.

– Klockan 06.30 stämplar första kocken in och startar alla ugnar, spisar och diskmaskiner. En efter en så trillar det in fler ombytta kollegor för att assistera. Lunchen ska stå färdig i värmeboxarna 09.45 som upphämtas av två lastbilar varje dag. Förutom förskolebarn och brukare i vårt hus så skickar vi varm mat till 43 avdelningar äldreomsorg, 2 dagverksamheter och ett mottagningskök.  

– När lastbilarna är fulla så påbörjar dom sin dagliga runda mot Aktrisen, Solbacken, Ersboda, Prästsjögården och Haga. Värmeskåpen från gårdagens middag är nu återlämnade och fulla till brädden med disk som tre tappra själar får ta hand om. En fjärde får torka ur skåpen och sätta I kontakterna så vi är redo att lasta in kvällens middag som parallellt tillreds I köket.

– Vid 11.30 så sjuder grytorna och personalen tar en välbehövlig paus för att få i sig lite lunch.

– Klockan 12.00 rullas det in disk från förskolan och middagen avslutas för att stå klar till 14.45.

– Sju dagar i veckan året runt är köket i rörelse. Det är ett tufft jobb som kräver disciplin, tydliga rutiner och hög arbetsmoral men alla är proffs och skratten och tokerierna är ständigt närvarande.

En grupp personer sitter på en gräsmatta.

– För att hinna med alla specialkoster, bakverk, långkok och tunnpannkakan som jag nämnde tidigare så är nyckelorden teamwork och gedigen förberedelse. De gula ärtorna kokas varsamt över natten i 100-litersgrytor för att sedan slutligen förvandlas till en mustig ärtsoppa av kocken morgonen därpå. Måndag morgon går vår 8-liters mixermaskin varm för att förbereda veckans alla timbaler. Packmaskinerna går från tidig morgon till arbetspasset slut och på fredagarna är desserter, gelé och flytandekoster leveransklara ända fram till måndag. Grytbitar och stekar simmar snällt runt med grönsaker och kryddor och i djupa bleck på 70-gradig värme i kökets ugnar medans kockarna sover i sina sängar. Att välja bort hel- och halvfabrikat när det kommer till pann- och leverbiffar, palt och tunna och tjocka pannkakor till 49 avdelningar äldreomsorg är vedertaget ett tvådagars projekt som kräver både yrkesstolthet och pannben.

Att välja bort hel och halvfabrikat när det kommer till pann- och leverbiffar, palt och tunna och tjocka pannkakor till 49 avdelningar äldreomsorg är vedertaget ett tvådagars projekt som kräver både yrkesstolthet och pannben.

Anslag för auskultation

– Vi ser ett stort värde i att arbeta tätt mot Arbetsmarknads- och integrationsavdelningen, SFI, Astar och arbetsförmedlingen. Viktiga faktorer som personalförsörjning och integration på rätt sätt. Det har blivit många äventyr och nya medarbetare tack vare diverse projekt som språkpraktikanter, yrkesspåret, moderna beredskapsyrken och nu senast projektet KRAFT.

– Det övergripande syftet med Kraft är att fler kortutbildade utrikesfödda ska nå egen försörjning och bli mer självständiga i det svenska samhället. Målgruppen för Kraft är kortutbildade utrikesfödda kvinnor som inte längre har möjlighet att läsa på SFI då 12 månader i Jobb- och utvecklingsgarantin har passerat, vilket innebär att Måltidsservice kanske får äran att vara den första arbetsplatsen någonsin för en vuxen kvinna.

Anslag för auskultation

– Termen mångkultur används ofta för att beskriva samhällen som innefattar många olika kulturer. På Nordstjärnan har vi medarbetare från inte mindre än 8 olika nationer! En fantastisk arbetsgrupp som ser till att produktionsköket årets alla dagar tillreder cirka 1 000 portioner omsorgsfullt tillagade mål mat om dagen.

Sidan publicerades