Kvinna tittar på ett anslag.

Anders är en av våra driftskockar på Måltidsservice

Anders arbetar som kock med driftansvar på Måltidsservice. Driftskock är det kommunala svaret på kökschef.

– Måltidsservice gäster är inom vård- och omsorg, skola, förskola & vår egna restaurang Översten vid stadshuset. Totalt så är vi ca 350 medarbetare och det lagas otroliga 500 000 måltider i månaden. Det bästa med jobbet är att vi fått den stora äran att laga mat till Umeås alla våra barn och unga, mor- & farföräldrar! Vilket ansvar… Sedan att det är otroligt varierande, matlagningen varieras med diverse projekt, möten, beställningar & problemlösning av olika slag.

– Jag återfinns på Nordstjärnans samverkanshus där vi tillsammans med vårat systerhus Lundagård & Briggen i Holmsund utgör Umeå kommuns tre produktionskök för äldreomsorgen.

– Jag tänkte berätta om vårat senaste spännande projekt KRAFT tillsammans med Arbetsmarknadsavdelningen Länk till annan webbplats.. Hur vi lyckas steka 700 tunna pannkakor till lunch som ska stå klar 09:45?

Byggnad med byggnadsminnesmärke

– Nordstjärnans vård och omsorgsboende var ett av Sveriges första samverkanshus och byggdes klart hösten 2017. Vi har produktionskök, äldreomsorg & förskola under samma tak.

– 06:30 stämplar första kocken in & startar alla ugnar, spisar & diskmaskiner. En efter en så trillar det in fler ombytta kollegor för att assistera. Lunchen ska stå färdig I värmeboxarna 09:45 som upphämtas av 2 lastbilar varje dag. Förutom förskolebarn & brukare I vårat hus så skickar vi varm mat till 43 avdelningar äldreomsorg, 2 dagverksamheter & ett mottagningskök.  

– När lastbilarna är fulla så påbörjar dom sin dagliga runda mot Aktrisen, Solbacken, Ersboda, Prästsjögården & Haga. Värmeskåpen från gårdagens middag är nu återlämnade & fulla till brädden med disk som 3 tappra själar får ta hand om. En 4:e får torka ur skåpen & sätta I kontakterna så vi är redo att lasta in kvällens middag som parallellt tillreds I köket.

– Vid 11:30 så sjuder grytorna  & personalen tar en välbehövlig paus för att få I sig lite lunch.

– 12:00 så rullas det in disk från förskolan & middagen avslutas för att stå klar till 14:45.

– 7 dagar I veckan året runt är köket I rörelse. Det är ett tufft jobb som kräver disciplin, tydliga rutiner och hög arbetsmoral men alla är proffs & skratten och tokerierna är ständigt närvarande.

En grupp personer sitter på en gräsmatta.

– För att hinna med alla specialkoster, bakverk, långkok & tunnpannkakan som jag nämnde tidigare så är nyckelorden teamwork och gedigen förberedelse. Dom gula ärtorna kokas varsamt över natten i 100 liters grytor för att sedan slutligen förvandlas till en mustig ärtsoppa av kocken morgonen därpå. Måndag morgon så går våran 8 liters mixermaskin varm för att förbereda veckans alla timbaler. Packmaskinerna går från tidig morgon till arbetspasset slut & på fredagarna så är desserter, gelé och flytandekoster leveransklara ända fram till måndag. Grytbitar & stekar simmar snällt runt med grönsaker & kryddor och i djupa bleck på 70 gradig värme i kökets ugnar medans kockarna sover i sina sängar. Att välja bort hel och halvfabrikat när det kommer till pann- och leverbiffar, palt och tunna & tjocka pannkakor till 49 avdelningar äldreomsorg är vedertaget ett tvådagars projekt som kräver både yrkesstolthet & pannben.

Att välja bort hel och halvfabrikat när det kommer till pann- och leverbiffar, palt och tunna & tjocka pannkakor till 49 avdelningar äldreomsorg är vedertaget ett tvådagars projekt som kräver både yrkesstolthet & pannben.

Anslag för auskultation

Vi ser ett stort värde i att arbeta tätt mot Arbetsmarknads- och integrationsavdelningen, SFI, Astar & arbetsförmedlingen. Viktiga faktorer som personalförsörjning & integration på rätt sätt. Det har blivit många äventyr & nya medarbetare tack vare diverse projekt som språkpraktikanter, yrkesspåret, moderna beredskapsyrken & nu senast projektet KRAFT.

– Det övergripande syftet med Kraft är att fler kortutbildade utrikesfödda ska nå egen försörjning och bli mer självständiga i det svenska samhället. Målgruppen för Kraft är kortutbildade utrikesfödda kvinnor som inte längre har möjlighet att läsa på SFI då 12 månader i Jobb- och utvecklingsgarantin har passerat, vilket innebär att Måltidsservice kanske får äran att vara den första arbetsplatsen någonsin för en vuxen kvinna.

Anslag för auskultation

– Termen mångkultur används ofta för att beskriva samhällen som innefattar många olika kulturer. På Nordstjärnan har vi medarbetare från inte mindre än 8 olika nationer! En fantastisk arbetsgrupp som ser till att produktionsköket årets alla dagar tillreder ca 1000 portioner omsorgsfullt tillagade mål mat om dagen.

Sidan publicerades