Kvinna tittar på ett anslag.

Catarina vårdar kommunens lokaler professionellt

Catarina arbetar som lokalvårdare där uppdraget går ut på att vårda kommunens lokaler på bästa sätt. Yrkesbenämningen har varierat under åren från renhållningskarl, städare, hygientekniker, skurkärring, parkettkosmetolog och sanitetstekniker till det vi idag kallar lokalvårdare.

– Jag har alltid tyckt om att städa och har återkommit till lokalvården efter många år i andra branscher just för att jag älskar att göra rent och fint och för att arbetet är så varierande.

Byggnad med byggnadsminnesmärke

– Vårt uppdrag innebär att vi professionellt sköter om och vårdar Umeå kommuns lokaler. En bra och effektiv städning kräver kunskap om material, rengöringsmetoder och bra arbetsteknik. Så det är inte som att städa hemma. Det kräver kompetens och kunskap för att skapa en hälsosam arbetsmiljö.

– Lokalerna kan variera från skolor, kontor och äldreboende till Umeå Energi Arena och Väven. Lokalvården är ett serviceyrke som har en samhällsbärande funktion. Det blev nog tydligt för många under pandemin.

En grupp personer sitter på en gräsmatta.

– Det finns en stor okunskap om vad vi gör och inte gör, vad som ingår i vårt uppdrag. Det är tillexempel skillnad på att städa och sanera. Sanera gör inte vi. Det finns det saneringsfirmor som gör. Och att det luktar gott betyder inte att det är rent. Det är ett stort misstag att tro det. Vi försöker använda så lite kemikalier som möjligt. En del av dagens städmaterial är utformade så att du ska kunna städa med bara vatten. Det är ett led i miljöarbetet.

Anslag för auskultation

– Maskiner är framtidens melodi. Vi försöker använda maskiner så mycket som möjligt. Det är roligt att köra maskin, det sparar våra kroppar och gör det lättare att underhålla ytorna. Nu finns det robotdammsugare finns ute på prov.

Anslag för auskultation

– Kollegorna är ju det bästa på jobbet. Vi har väldigt trevligt tillsammans. Många skratt och mycket fika blir det! En och annan gemensam lunch och AW klämmer vi också in ibland. Det finns så otroligt många roliga, spännande, fascinerande historier och berättelser i vår brokiga grupp. Dom tar aldrig slut. I vardagen försöker vi stötta varandra och hjälpas åt. Trivseln är viktig, ingen ska behöva må dåligt för att gå på jobbet.

Sidan publicerades