Kvinna tittar på ett anslag.

Mattias arbetar som brandman på Umeåregionens brandförsvar

Mattias arbetar som som brandman på Umeåreionens brandförvar. Hör honom berätta mer om jobbet.

– Hej! I veckan är det jag som har fått till uppgift att berätta lite om mitt jobb. Mattias heter jag och jobbar som brandman på Umeregionens brandförsvar.

– I veckan har ARG-gruppen*, som jag ingår i, varit och övat räddning i svåråtkomlig miljö. Vallberget i Tavelsjö visade upp sig från sin bästa sida i Tisdags! Under onsdagen övade vi nere i en fjärrvärmekulvert där det var en utmaning att ta fina bilder. Ambulandspersonal har varit med och övat och det är alltid trevligt.

– *ARG står för Advanced Rescue Group och har lite mer utbildning i repräddning, klättring med mera än övriga brandmän. Skulle det inkomma ett larm där det krävs bred kunskap inom detta område så kommer folk ur ARG-gruppen att åka på larmet.

En grupp personer sitter på en gräsmatta.
En grupp personer sitter på en gräsmatta.


– Det är viktigt att vi håller våra bilar och vår utrustning i trim så att de fungerar bra när vi skall använda dem. Varje vecka tvättas bilarna. Dessutom kontrollerar och underhåller vi varenda pryl och verktyg vi har i våra bilar och containrar.

Anslag för auskultation


– Automatiska brandlarm skall kontrolleras varje månad. De flesta företag, skolor, hotell med flera gör detta själva, men vissa betalar oss för att vi skall göra det åt dem. Detta är en av alla de sysslor vi utför när vi inte är ute på larm.

Anslag för auskultation


– Kollegorna är det viktigaste man har på jobbet. När vi åker på larm arbetar vi som ett lag där alla hjälper alla. Ibland är det vi gör farligt och då är det viktigt att man kan lita på varandra till hundra procent. Måndagens "laguppställning" ser ni på bilden. Brandbilens nummer (1010, 1040 och så vidare) ser ni till vänster på tavlan. De svarta skyltarna med gula nummer är en brandman och de gula skyltarna med initialier är befäl.

Anslag för auskultation


– 24 timmar om dygnet, årets alla dagar är minst 11 personer som är beredda att komma direkt till er hjälp ifall olyckan är framme!

Tack för oss!

Sidan publicerades