Kvinna tittar på ett anslag.

Zarah arbetar som stödpersonal på Sjöråvägen

Denna vecka får vi följa Zarah som arbetar som stödpersonal på Sjöråvägen som är ett särskilt boende inom LSS.

– Hej! Zarah heter jag och jobbar på sjöråvägen. På boendet är vi 10 stycken i vår personalgrupp, vissa är även samplanerade och jobbar på mer än ett boende.

– Denna vecka kommer jag att visa upp vår verksamhet och vad vi gör på dagarna. För mig är inkludering, HBTQIA+ och normer något som driver mig, vilket även märks i verksamheten då vi ofta pratar om det på apt och i vardagliga samtal.

Verksamheten

– Sjöråvägen är ett särskilt boende för personer med LSS-beslut. Vi är ett gruppboende där alla har en egen lägenhet och tillsammans ett stort gemensamt utrymme där personal finns för stöd dygnets alla timmar, året om, oavsett väder och vind.

– Vi stöttar med allt som hör vardagen till. Städning, handling, följe till läkare eller samtal om livet, musik och vad som händer i världen. Tillsammans med brukarna gör vi vardagen lite enklare och bättre. Det blir många skratt under en dag!

Tillsammans med brukarna gör vi vardagen lite enklare och bättre. Det blir många skratt under en dag!

En grupp personer sitter på en gräsmatta.

– Vardagssysslorna ser väldigt lika ut då rutiner och förutsägbarhet är viktigt i vår verksamhet. Det är stöttning med att göra frukost på morgonen, påminna om viktiga tider eller se till att brukaren vaknar och tar sig an dagen. Vi har olika insatser beroende på vad brukaren har för behov.

– Som personal är det viktigt att man är flexibel och inkännande för hur personen framför sig mår just idag och just nu.

Anslag för auskultation

– Det som gör att jobbet blir spännande är när något nytt händer, en brukare som vill göra något nytt eller en administrativ uppgift som behöver göras.

– Spel och fotboll har varit i centrum senaste året, vi är många som har lärt oss nya kortspel och även schack.

Anslag för auskultation

– Vi håller boendet rullande dygnet runt, året om och då behövs det rutiner. Några administrativa uppgifter jag ansvarar över är boendets e-post så att inget mejl ska passera obemärkt förbi, samt hålla dagsrutinerna uppdaterade så att alla vet vad som ska hända på dagarna och vid vilken tidpunkt.

Anslag för auskultation

– Mitt intresse för HBTQIA+, normer och inkludering stöttar oss som personal att bemöta brukarna när dom har frågor om vad som händer i världen eller när dom har funderingar kring livet eller omgivningen. Att aktivt jobba med normkritiskt tänkande gör oss bättre och vi kan stötta brukarna i deras tankegångar.

Anslag för auskultation

– Min arbetsplats är bra på att ta kaffepaus och även ge tid åt reflektion. Vi kollegor ger varandra utrymme att utvecklas och delar med oss till varandra med det som vi är bra på. Vissa är bättre på datorer och teknik medan andra är fantastiska på att vända och vrida på problem.

– Fika är viktigt på apt och vid större arbetsinsatser kan vi belöna oss med detta exemplet; en ost- och charkbuffé som även hade veganska alternativ.

– Tack för att ni följt vår verksamhet denna vecka!

Sidan publicerades