EU-flagga på stång mot blå himmel med moln

EU-flaggan hissas på Rådhustorget på Europadagen 9 maj och på valdagen till Europaparlamentet 9 juni.

Visst röstar du i EU-valet?

Ikon med röstsedel, text "#Använd din röst" och EU-flagga

Ditt engagemang och inflytande som medborgare är i fokus inför val till Europaparlamentet 9 juni. Din röst är ett bidrag till den gemensamma framtid vi bygger tillsammans. När du deltar i demokratiska val och politiska processer är du med och påverkar beslut som gäller oss alla. Du kan förtidsrösta från och med onsdag 22 maj.

– Det är viktigt att du går och röstar, även när det gäller Europavalet, säger Marie-Louise Rönnmark, kommunfullmäktiges ordförande, och hon ger några viktiga skäl varför du ska rösta:

– Europaparlamentet beslutar om lagar och regler som påverkar dig; till exempel i konsumentfrågor, miljöfrågor, när det gäller regler inom socialtjänsten och många andra områden. Det är särskilt viktigt att vi samarbetar över hela Europa och i världen när det gäller stora frågor som säkerhet och klimat. Och när du röstar värnar du också demokratin – ju fler som röstar desto stabilare blir den, säger Marie-Louise.

Mer information

Europadagen 9 maj är årsdagen av den så kallade Schumandeklarationen, ett historiskt förslag från 1950 om ett nytt politiskt samarbete i Europa. Det var början till EU-samarbetet för fred och enighet, som i dag är lika viktigt som då.

Lär dig mer om hur EU formar din vardag och hur du kan påverka:

Europadagen och EU Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. (europa.eu)

Hur fungerar EU-valet? Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. (europa.eu)

Sidan publicerades