Foto på ett öga med en skugga av ett nyckelhål

Nytt på Kvinnohistoriskt museum: I rikets hemliga tjänst

Lördag 4 maj öppnar utställningen I rikets hemliga tjänst på Kvinnohistoriskt museum i Väven. Möt kvinnorna i svensk underrättelsetjänst under andra världskriget. Välkommen till vernissage med fri entré klockan 13.00–14.30.

Hotellstäderskor, hembiträden och sekreterare värvas till den svenska underrättelsetjänsten. I hemlighet tjänstgör de som informanter, kurirer eller infiltratörer. Andra anställs vid postkontrollen, telefonkontrollen eller Försvarsstabens kryptoavdelning för att skriva maskin, dechiffrera, översätta och genomsöka brev och samtal efter misstänkta saker.

Utställningen I rikets hemliga tjänst berättar om en relativt okänd del av Sveriges 1900-talshistoria – historien om de kvinnor som befann sig längst ner i underrättelsevärldens maktpyramid. Deras arbete krävde att de tog stora risker och många fick betala ett mycket högre pris än de hade räknat med.

Kliv in i restauranger, kontor och vardagsrum från beredskapstidens Stockholm och möt tre kvinnor; Karin Lannby, Erika Wendt och Jane Horney i fördjupade personöden.

I utställningen ingår även ett spionmysterium, där barn från 9 år kan bekanta sig med de misstänkta personerna som bor på Mysteriegatan 7.

Vernissage 4 maj

Kom och fira öppnandet av utställningen I rikets hemliga tjänst, lyssna på den musik som var absolut hetast i norra Europa under 1940-talet, testa surrogatkaffe och smaka på bakverk efter recept från ransoneringstiden.

Under vernissagen kommer det Umeåbaserade jazzbandet Charlie's Bakery sätta stämningen genom att spela låtar av jazzlegenden Django Reinhardt. Musiken är ett smakprov på vad som spelades på Stockholm mest fashionabla uteställen och nattklubbar under den tid som spionerna i vår nya utställning var verksamma. Kanske insamlades hemlig information till ljudet av dessa toner någon sen kväll för 80 år sedan?

Utställningen är producerad av Armémuseum. Kvinnohistoriskt museum har producerat lokala tillägg i samarbete med Folkrörelsearkivet i Västerbotten.

Sidan publicerades