Kultur

Umeå är känt för sitt kreativa klimat. Här finns ett rikt, inspirerande, färgstarkt och debattglatt kulturliv. Och den berömda do it yourself-andan. Här finns bland annat ett operahus, uppskattade museer, kaxiga festivaler, en skulptur­park i världsklass, flera konstgallerier, en europeisk filmfestival och oräkneliga musik-, dans- och teatergrupper i alla åldrar.

Väven, kultur och upplevelser mitt i stan

Väven består av 24 000 kvadratmeter kultur och upplevelser: Umeå stadsbibliotek, Kvinnohistoriskt museum, Umeå konsthall och konstpedagogisk verksamhet, skaparverkstäder, matstudio, gästateljé, digitala labb, biografer, flera scener och mycket mer. Många av lokalerna går också att hyra.

 • Allsång med Pia Johansson

  På onsdag den 22 juni kl.14.00 sjunger vi in sommaren på jubileumsdagen av 400- årsfirandet av Umeå stad. Kultur för seniorer bjuder på allsång under ledning av...
 • Sommaraktiviteter med Kulturskolan

  Under sommaren har Kulturskolan flera olika kurser och aktiviteter. Prova på teater, skulptur- och konstkurser, musikproduktion och öppet hus. Vissa behöver för...
 • Konstnärer, anmäl intresse för Höstljus

  I november 2022 invigs Umeås ljusfestival Höstljus. Under tre veckor kommer invånare och besökare i staden att få uppleva ljusgestaltning i en höstrustad stadsk...
 • 100 nyanser av grönt

  100 nyanser av grönt på Väven blir ett startskott för sommarens odling, den 16 juni är det dags igen! Trädgårdsproffs och amatörer delar med sig av kunskap om t...
 • workshop i båtbygge

  I december 2021 upptogs den klinkbyggda båten på Unescos lista över mänsklighetens immateriella kulturarv. Det är första gången Sverige (och Holmön) nomineras till denna lista över oersättliga sedvänjor och traditioner världen över.
  09:00-16:45
 • Maria Friberg och Peter Stridsberg — Blicka

  Maria Friberg och Peter Stridsberg är konstnärer från två olika generationer. De arbetar med fotografiska scener som skildrar övergången mellan människa och natur. I den gemensamma utställningen Blicka på Umeå konsthall får vi för första gången uppleva deras verk i dialog med varandra.
  10:00-19:00
 • Kokboksutställning

  Umeå stadsbibliotek visar bidrag och vinnare från Gourmand World Cookbook Awards, världens största kokbokstävling samt hållbarhetsrapporter från Hallbars Awards.
  10:00-19:00
 • Stig Lindberg

  En enorm produktivitet, experimentlusta och förmåga att vara funktionalist utan att göra avkall på sin fantasi, har gjort Stig Lindberg till en av våra mest folkkära formgivare. Han har med sin formgivning och sina illustrationer försett Sverige med bruksföremål och design sedan 1940-talet. Utställningen omfattar cirka 350 objekt – bland annat porslin, tapeter, textilier, industridesign, illustrationer och konst.
  11:00-17:00
 • Hamnstaden Umeå

  Välkommen till en interaktiv utställning för hela familjen, om livet förr i Umeå. Här får du leka och lära om arbete, familjeliv och nöjen tillsammans med springpojken Per. Prova att arbeta i handelsboden, laga mat i Pers kök, lasta av och på varor på lekbåten Nanna, gå ombord på ångbåten Egil och mycket mera. Tidstypiska kläder finns att låna.
  11:00-17:00
 • Årets svenska bilderbok / Vitvivan och Gullsippan

  Vitvivan och Gullsippan av Pija Lindenbaum har utsetts till 2021 års bästa svenska bilderbok och belönas med den nationella utmärkelsen Snöbollen. Utställningen på Bildmuseet visar originalbilderna och skisser till boken och i utställningen kan du även höra henne berätta om hur boken kom till.
  12:00-17:00
Sidan publicerades www.umea.se/kultur