Kultur

Umeå är känt för sitt kreativa klimat. Här finns ett rikt, inspirerande, färgstarkt och debattglatt kulturliv. Och den berömda do it yourself-andan. Här finns bland annat ett operahus, uppskattade museer, kaxiga festivaler, en skulptur­park i världsklass, flera konstgallerier, en europeisk filmfestival och oräkneliga musik-, dans- och teatergrupper i alla åldrar.

Väven, kultur och upplevelser mitt i stan

Väven består av 24 000 kvadratmeter kultur och upplevelser: Umeå stadsbibliotek, Kvinnohistoriskt museum, Umeå konsthall och konstpedagogisk verksamhet, skaparverkstäder, matstudio, gästateljé, digitala labb, biografer, flera scener och mycket mer. Många av lokalerna går också att hyra.

 • Vinn biljett till The Corridor 6 oktober.

  Piteå Kammaropera bjuder in till en färd i gränslandet mellan liv och död. En manifestation och önskan om att ge plats åt operakonsten i vår tid, speglad genom...
 • En pensionärs drömresa

  Håkan Karlsson berättar om en av sina drömresor och visar fantastiska fotografier.
 • Föreställningen är inställd

  Dagens föreställning på Väven, "Klanger från kvinnornas bruk", är inställd på grund av sjukdom.
 • Workshop: Lappa och laga

  Har du hål i skjortan, klänningen, jeansen, sjalen eller kanske vantarna? Ta med det som behöver lagas, material och en nål och möt Karin Alenius, Broderiakadem...
 • Kom närmare

  Eu-migranterna på våra gator, vad tänker de på och vad drömmer de om?
  09:00-18:00
 • Haenyeo - Havets kvinnor

  På ön Jeju utanför Sydkorea lever dykarkvinnorna haenyeo. Den tusenåriga traditionen är idag listad på UNESCO över mänsklighetens immateriella kulturarv. Kvinnorna lever i symbios med havet, vågorna och stormarna.
  11:00-17:00
 • Lev gott senior!

  Välkommen till Seniortorget, Renmarkstorget 15. Måndag 26 september 13.30–14.30 får du information om vilka livsstilsfaktorer som enligt forskningen påverkar hälsan.
  13:30-14:30
Sidan publicerades www.umea.se/kultur