Ung person tittar på läsplatta med man syns i bild. Bildmontage.

Daniel Rahimi är en av de lokala elitidrottare som medverkar på film.

Idrottsmän engagerar sig mot våld

För att nå unga och unga vuxna i kommunen tog vi kontakt med några lokala idrottsprofiler, alla män. Vi önskade att de skulle ge en röst åt några av alla kvinnor som har drabbats av våld av en man i en nära relation. Alla tackade ja till att medverka på film och berätta.

I Sverige mördas varje år upp emot 20 kvinnor, och långt fler blir utsatta för våld, av en man de har eller har haft en nära relation med. Det visar statistiken. Det är lätt att bara se en siffra och inte verkliga människor. Verkliga kvinnor och verkliga män.

Manliga förebilder ville bidra

För att nå ut till unga i Umeå kommun frågade vi åtta av Umeås manliga elitidrottare om de ville hjälpa till i kampen mot våldet. Det ville de. Allihop. Vi frågade just idrottsmän för att försöka nå ut till gruppen tonårskillar och unga vuxna män. Vi hoppas dessa idrottsmän är personer som målgruppen följer och ser upp till. För mäns våld mot kvinnor, börjar med killars våld mot tjejer.

Vi filmade idrottarna när de berättar autentiska historier om några av alla de kvinnor som drabbats av våld i en nära relation. Dessa kvinnor är inte bara en siffra i statistiken, de är riktiga människor. Många av dem finns inte mer.

Lokala elitidrottare från Umeå

Lokala idrottsmän som har velat bidra till att mäns våld mot kvinnor ska upphöra är alla aktiva i Umeå eller kommer härifrån: Marcus Grate, längdskidåkare; Daniel Rahimi, ishockeyspelare; Tarik Hamza, fotbollsspelare; Fernando Flores, MMA-fighter; Ludwig Svensson, innebandyspelare; Fredric Andersson, ishockeyspelare; Yoel Embaye, fotbollsspelare och Ketil Kronberg, innebandyspelare.

Filmerna är inspelade i samverkan med Polisen Umeå och Länsförsäkringar Västerbotten.

Mer information

Svartsjuka är inte romantiskt

Läs om den nationella kampanjen Svartsjuka är inte romantiskt – om våld i ungas nära relationer på www.svartsjukaarinteromantiskt.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Unga relationer

Ungarelationer.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. är en nationell stöd- och kunskapssajt för den som är under 20 år som blir utsatt i sin relation, är kompis till någon som blir det, eller är den som utsätter. Besök också ungarelationers Youtube-kanal Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Råd och stöd

Råd och stöd för dig som är utsatt, utsätter andra för våld eller är anhörig: www.umea.se/vald

Vi måste prata om våldet

Om våld i nära relationer, med fokus på ungas relationer i kampanjen Vi måste prata om våldet: www.umea.se/vimasteprata Där finns också länk till idrottarnas filmer.

Sidan publicerades