Blomplantering på Rådhusesplanaden

Foto: Fredrik Larsson

Fånga dagen tema för sommarblommor

Temat bärs upp av starka färger som ska få dig att stanna upp, fånga ögonblicket och uppleva nuet. Färgerna är ofta monokroma och går från klaraste gult till mörkaste svart. I år kan du uppleva solens gula toner längs Rådhusesplanaden, åskans mörka nyanser på Teg, ta ett skogsbad på Götaplatsen och låta Bifrostens glada flor bidra till ett lyckorus. Nu är det snart dags att uppleva sommarens planteringar.

Varje år väljs ett tema som ger inspiration till Umeås rabatter utifrån någon färg, form eller känsla.

– Alla rabatter är namngivna och ger åskådaren en hint om vilken upplevelse vi velat förmedla. Du kan till exempel se första snön vid Lars Widdings park, säger Corinne Carlsson, trädgårdsmästare, Umeå kommun.

Varje år odlas det 40 000 sommarblommor i kommunens sex växthus och det finns cirka 60 olika sorter. De rabatter och urnor som används för planteringarna har en total yta på cirka 1 420 kvadratmeter. Till sommarblommorna räknas både annueller, men även vissa knölar och fleråriga växter. Flera av växterna övervintras nämligen och planteras om år efter år.

– De växter vi tar tillvara på från år till år finns med i våra olika planteringar som vanligt, säger Michael Holmström, driftområdeschef, Umeå kommun.

Årets växter har starka färger, olika bladformer och höjder. Planteringen av vårlökarna startar i slutet av maj, men den som väntar på färggrann blomsterprakt får ge sig till tåls till veckorna precis innan midsommar då resten av blommorna planteras. Intresset för Umeå kommuns sommarblommor är alltid stort och de guidade vandringar som arrangeras varje sommar brukar vara välbesökta. Det går också bra att promenera helt själv.

– Ta en promenad längs gågatan och upplev skymningen precis i det ögonblick när solen möter horisonten och färgar himlen vackert lila, aprikos, rosa och ljusblå. Stanna upp och upplev detta ögonblick som snart är förbi, uppmanar Corinne Carlsson.

Sommarblomsvandringar

Kom och upplev “Fånga dagen” på de guidade sommarblomsvandringar som Umeå kommun bjuder in till. Dagsturerna sker i centrum och startar klockan 14. De är gratis och utgår från konstverket Grön eld på Järnvägstorget. Årets vandringar arrangeras 13 och 27 juli samt 17 augusti.

Vill du gå vandringen helt på egen hand kan du följa kartan på www.umea.se/sommarblommor. Du startar på samma ställe, vid konstverket Grön eld på Järnvägstorget.

Sidan publicerades