fjäril, blomma, buske

Blomman som amiralfjärilen sitter på är en rosenflockel som växer i Döbelns park.

Sommarblommor

År 2020 tema för sommarblommorna är Man tager vad man haver. I år har sommarblomsplanteringarna utformats med inspiration av alla de växter vi har i vårt växthus. Vi blandade gammalt och nytt. Våra äldsta Fuchsior är 60 år gamla och fanns längs Rådhusesplanaden och i Rådhusparken. Den stora taggiga växten Agave från Mexiko, som brukar användas som sötningsmedel, planterades på Götaplatsen. Även i år värnade vi om pollinerarna både med växtligheten i sig men också med förändrad skötseln på våra gräsytor så att de är mer gynnsamma som boplatser och föda för pollinerare.

Rådhustorgets urnor bjudade i år på en ”fjärilssymfoni” i lila och rosa. Urnorna längs Gågatan skiftade i toner av blått, gult och rött medan Rådhusesplanadens planteringar gick i rosa och vitt som den norrländska sommarnatten.

Sommarblomsvandringar

Man tager vad man haver var även temat på de guidade sommarblomsvandringar som Umeå kommun bjöd in till och genomförde. Dagsturerna skedde i centrum och var gratis. Den populära nattvandringen genomfördes också vid ett tillfälle i år.

Alla sommarblomsvandringar anpassades till den rådande pandemin och maximal deltog 30 personer per vandring för att minska risken för smittspridning.

Titta på film

Corinne Carlsson, Gator och parker, Umeå kommun, guidar och visar växter i kommunens växthus på Forslunda

Kontakt

Corinne Carlsson
070-216 89 68
corinne.carlsson@umea.se

Sidan publicerades