Bilden visar en kvinna som skriver på en dator.

Foto: Johnér

Studentboende i Umeå

Många av Umeås stadsdelar ligger nära till campus, friluftsliv, och det mesta en student behöver. Men konkurrensen om bostäder kan vara hård och det lönar sig att söka i tid.

Hur kan man bo?

I Umeå finns bostäder för alla typer av behov, men precis som i andra stora universitetsstäder så kan det vara hård konkurrens. Det är inte ovanligt att studenter först hittar en tillfällig lösning, för att sedan flytta till ett boende de hellre vill ha. För de flesta studenter brukar boendesituationen lossna en bit in i första terminen, så håll ut!

Studentboende, hyra en vanlig lägenhet, köpa en bostadsrätt, bli inneboende, eller gå samman i ett kollektiv? Möjligheterna är många. Oavsett hur och var i Umeå du väljer att bo så är det gång eller cykelavstånd till det mesta, och kollektivtrafikens elbussar går ofta i studenttäta områden.

Studentbostäder

Studentlägenheter och studentrum i studentkorridor är boenden som bara studenter får bo i, och som ofta är prisvärda. Om du söker ett sånt boende behöver du bara konkurrera med andra studenter, vilket innebär att de kötider som krävs ofta är kortare än på vanliga hyreslägenheter.

Studentlägenheter är hyreslägenheter som är öronmärkta för studenter och ibland möblerade. Studentkorridorsrum innebär att du har ett eget rum, men att ni delar på vissa gemensamma ytor, vanligtvis kök. Att bo i studentkorridorsrum är inte för alla, men kan vara en snabb väg att knyta nya kontakter för den som vill leva det traditionella studentlivet fullt ut.

Ställ dig tidigt i bostadskö

Det största utbudet av studentbostäder hittar du hos Bostaden Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. som är kommunens bostadsbolag, men även privata bostadsbolag som Heimstaden Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster., Riksbyggen Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. och K2A Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. erbjuder studentbostäder. Ställ dig i kö, eller anmäl intresse hos flera bolag för att bredda dina möjligheter.

Bilden visar lägenheter på Carlshem i Umeå.

Lägenheter i Umeåstadsdelen Carlshem. Foto: Robert Rösth

Hyra eller köpa bostad

Umeås stadsdelar har i de flesta fall en bra blandning av hyreslägenheter och bostadsrätter. Umeå är en snabbt växande stad och nya bostäder tillkommer löpande. Om du letar efter något annat än ett traditionellt studentboede så finns det gott om alternativ som innebär att du har nära till campus. Både lägenheter och villor i Umeå har under en längre tid haft en stark prisutveckling, vilket kan vara intressant för dig som överväger att köpa bostad. I Umeå finns många olika fastighetsägare, hyresvärdar och mäklare som kan hjälpa dig i ditt bostadssökande.

Hitta stadsdelen som passar dig!

Studentbostäder finns i många stadsdelar, bland annat Ålidhem, Berghem, Carlshem, Liljansberget, Mariehem, Nydalahöjd och Tunnelbacken. I dessa stadsdelar bor det också många andra studenter. Den samhörigheten uppskattas av många, men kanske är det något annat som är viktigt för dig i din jakt på bostad?

Du kanske har ett boende på gång, men vill veta mer om området? Umeå kommun har en omfattande guide till Umeås stadsdelar att djupdyka i – för dig som vill veta mer om Umeås stadsdelar.

Andra sätt att hitta bostad

Det finns många webbplatser som förmedlar kontakter eller annonser som kan hjälpa dig i ditt bostadssökande. Hemnet och Blocket är två populära webbplatser att använda i jakten på bostad. Att använda grupper eller sina kontakter på Facebook är ett annat sätt. Många studenter använder Facebook-gruppen Umeå Studentbostad för att få nyheter, tips och hjälp med att upptäcka bostadsannonser.

Var försiktig när du söker bostad via mindre etablerade kanaler. Precis som i andra städer med hög efterfrågan på bostäder så förekommer det tyvärr bedrägeriförsök.

Sidan publicerades