Personer som samtalar i ett konferensrum

Tobias på bokbussen

Denna vecka ska vi få följa dagarna på bokbussen

– Hej! Jag heter Tobias Johansson och är bibliotekarie och biblioteksbusschaufför! Biblioteksbussens och dess personal sitter i Väven och åker till områden där avståndet till ett stationärt bibliotek är långt. Jag ska försöka ge en så heltäckande bild av hur några arbetsdagar på en biblioteksbuss kan vara, en arbetsplats som bokstavligt talat är i ständig rörelse.

Bild på personer i en bokbuss

Besökare i bokbussen

Verksamheten

– Bussen åker till cirka 140 hållplatser runt om i kommunen. Vi besöker 16 skolor och nästan dubbelt så många förskolor och dagbarnvårdare. Från tidig morgon till sen kväll är bussen ute på vägarna. Även om bussen ser ganska spektakulär ut är den precis som vilket bibliotek som helst, du kan låna, återlämna och reservera böcker hos oss. Vi har även tidskrifter, sällskapsspel, ljudböcker och film för utlån. På vår hemsida: www.minabibliotek.se/bussen Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. finns vår turlista samt karta Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. (framtagen tillsammans med kommunens lantmäteri Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.).

– Arbetsuppgifterna för oss i personalen är ganska varierande. De kan vara bokuppsättning, hjälp vid utlån, inköp och registrering av nyinköpt media för att nämna några vardagstrista saker. Dock kan det även innefatta mer roliga saker som att hålla sagostunder, planera lovaktiviteter för barn, skotta fram insnöade medtrafikanter, klappa lamor, besöka badplatser med sommarläsning och annat.

Bild på person som sitter med VR-glasögon

Test av den digitala tekniken

Bakom kulisserna

– Just nu är jag mitt uppe i arbetet att hålla digitala bokprat för femteklassare på de skolor bussen besöker. Boktipsandet sker digitalt via Teams eller Google Meet och brukar vara ett halvtimmeslångt tillfälle då jag tipsar om olika böcker. Det läsfrämjande arbetet är såklart ett av det viktigaste delarna av arbetet och att ge bra boktips är en del i detta.

– En annan sak jag håller på med är att planera sportlovsaktiviteter för fritids. När skolorna har stängt för lov brukar bussen vanligtvis ta ledigt och stå i garaget men ibland (läs: i mån av tid) kan vi erbjuda fritidsaktiviteter för de barn som har långt till Umeå.

– De aktiviteter jag planerar denna gång är rollspel som utspelar sig i Nelly Rapp-böckernas värld. Rollspelshobbyn, sagoberättande och läsande ligger nära varandra och ett roligt sätt att leka utifrån böckernas värld. Dessutom kommer jag erbjuda olika tävlingar med VR-spel, till exempel Fruit Ninja, Beat Saber och Space Pirate Trainer. Som ett led i bibliotekens uppdrag att minska den digitala klyftan i samhället är det roligt att kunna visa upp och ha roliga evenemang kring VR-spel och gaming.

Personer på på besök i bokbussen

Besökare som tittar in vad det finns för utbud i bokbussen

Kollegorna

– Biblioteksbussens arbetslag består av fem heltidstjänster, två chaufförer och resten bibliotekarier, men vi har flertalet härliga hang-arounds i form av chaufförsvikarier, deltidstjänster och extrapersonal. Det är en härlig grupp som är ganska tight sammansvetsade, så som det lätt blir när du är tvungen att trängas med en kollega i busshytten varje dag – vecka ut och vecka in.

Bild på en snöigväg

Bokbussen påväg till nya uppdrag!

Det bästa med jobbet

– Jag har jobbat på bussen i över tio år nu och känner fortfarande att jobbet är utmanade, roligt och kreativt. Det jag tycker bäst om är att arbetet är relativt fritt, om jag vill dra igång något eller testa något som jag tycker skulle passa verksamheten är det bara att köra. Att vara med om att en besökare säger att boken jag tipsat om var bra och att hen vill ha fler känns alltid som att få en guldmedalj!

/ Tobias Johansson

Sidan publicerades