Sverigefinsk flagga

Sverigefinska flaggan. Lär dig mer om flaggan i film på sidan.

Ruotsinsuomalaisten päivää vietetään*

*Sverigefinnarnas dag firas (finska) i Umeå lördag 24 februari. Vi hissar sverigefinska flaggan och du är välkommen till aktiviteter både på Väven på fredag och på Västerbottens museum på lördag. På umea.se kan du läsa mer och se film om sverigefinnar, Sveriges största nationella minoritet. Tervetuloa!

Vad händer?

Fredag 23 februari

Väven, våning 4, Multisalen, klockan 13.00–15.00:

 • Sverigefinnarnas dag uppmärksammas, men också att det är 80 år sedan den nordfinska evakueringen under kriget 1944 då tusentals människor evakuerades från norra Finland till Sverige. Många av de evakuerade hade med sig kreatur som gick till fots över gränsen. Kaarina Honkanen berättar om ”koflickorna” som gick med korna. Det blir också umgänge och fika.

Lördag 24 februari

 • Kommunen flaggar med sverigefinska flaggan vid rådhuset mot torget.
 • Förskolan Glaciären firar sverigefinnarnas dag med barnen.
 • Kommunen bjuder in till språkdusch i finska, meänkieli och samiska. Läs mer om språkduschar i minoritetsspråk.

24 februari råkar vara samma dag som årsdagen av Rysslands invasion av Ukraina. Vi hissar därför också ukrainska flaggan för att fortsätta visa solidaritet med Ukraina.

Västerbottens museum, start klockan 13.00:

 • Sverigefinnarnas dag firas med tema sverigefinsk kultur och hur den syns.
 • Hela dagen i foajén, även söndag 25 februari: Lokala sverigefinska konstnärer ger utställning om sin konst och film visas.
 • 13.00–cirka 14.30: Anita Midbjer berättar om sverigefinska kostnären Hanna Tusculums ryor och målningar. Kaarina Honkanen föreläser om tiden efter kriget i Finland och människors livsvillkor då.
 • Seija Dahlgren, författare bosatt i Umeå, berättar om sina romaner.
 • Finska klubben i Umeå presenterar sin verksamhet och kommunens företrädare berättar om kommunens service för sverigefinnar.
 • I fiket serveras finsk korvsoppa och finska kanelssnurror, korvapuusti.

Arrangörer: Finska klubben i Umeå och Umeå kommun

Sverigefinnarnas dag

Sverigefinnarnas dag firas sedan 2011. Dagen synliggör den sverigefinska minoritetens historia, språk och kultur. Sedan 2014 har sverigefinnarna också en egen officiell flagga. Datumet 24 februari var Carl-Axel Gottlunds födelsedag, han var en finsk folklivsforskare och kulturpolitiker som grundade den första finska föreningen i Sverige. Se film om sverigefinnar sverigefinnarnas dag:

Vilka är sverigefinnar?

Sverigefinnar är den största av Sveriges fem nationella minoriteter och har funnits här i nära tusen år. Det finns i dag cirka 700 000 personer i Sverige med finsk bakgrund. I Umeå bor drygt 11 300 sverigefinnar, knappt 9 procent av Umeåborna (SCB).

 • Sverigefinnar är personer som har finska rötter och bor i Sverige. Man avgör själv om man räknar sig som sverigefinne.
 • De flesta sverigefinnar är själva födda i Finland, eller har en förälder, mor- eller farförälder som är född i Finland.
 • Det som förenar sverigefinnar är framför allt språket och kulturen.
 • Statistik över antal sverigefinnar i Sverige och Umeå grundar sig på SCB:s årliga befolkningsstatistik. Det framgår inte vilket språk personerna talar, eftersom det inte förs statistik över befolkningens modersmål.
 • Finlandssvenskar är en minoritet i Finland som talar finlandssvenska.

Varför bor det många med finsk bakgrund i Sverige?

Sverigefinnarnas historia i Sverige sträcker sig över nästan tusen år. Krigsbarn, politiska flyktingar och unga arbetare har kommit hit under lång tid, men först i dag kallas gruppen sverigefinnar – ett folk med två kulturer och två språk.

Finland var en del av Sverige från 1100-talet och fram till 1809. Finländare och svenskar rörde sig mellan områdena och finnar flyttade ofta till Sverige för att arbeta i skogen eller i gruvorna. Många bosatte sig kring Falun eller i Bergslagen, andra flyttade till skogarna i Norrland, Bergslagen och Värmland, så kallade skogsfinnar.

1809 förlorade Sverige hela Finland till Ryssland. När gränsen drogs om hamnade många finsktalande på den svenska sidan och tvärtom. Men, många finnar fortsatte att flytta till Sverige, för att arbeta eller som flyktingar undan det ryska styret.

Under andra världskriget skickades omkring 80 000 finska barn till Sverige för att klara sig undan Sovjetunionens anfall. Runt 7 000 av barnen stannade i Sverige för alltid. Men, de allra flesta sverigefinnar är barn eller barnbarn till de hundratusentals finländare som kom till Sverige under 1950-, 60- och 70-talen för att arbeta i den svenska industrin som behövde arbetskraft.

"Sverigefinnar finns överallt" (Västerås stad):

Mer information

Sveriges nationella minoriteter är judar, romer, samer, sverigefinnar och tornedalingar. Minoritetsspråken är jiddisch, romani chib, samiska, finska och meänkieli.

Läs mer om Sveriges nationella minoriteter och sverigefinnarnas historia på www.minoritet.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Talar du finska, meänkieli eller samiska? Eller identifierar du dig som sverigefinne, tornedaling, kvän eller lantalaiset eller same? Då har du särskilda rättigheter i Umeå kommun, eftersom Umeå kommun ingår i förvaltningsområdena för dessa minoritetsspråk. Kommunen erbjuder förskola på finska och samiska och äldreomsorg på finska, på ett vård- och omsorgsboende eller inom den kommunala hemtjänsten. Det finns även personal i kommunen som kan språken.

Läs mer på www.umea.se/minoriteter.

Sidan publicerades