Sex glada personer med tröjor som det står "full koll" och "fältgruppen Umeå kommun" på.

Kommunens fältgrupp: Du som är förälder behöver prata med ditt barn om alkohol. Och ditt "nej" som vårdnadshavare behövs.

Full koll på din tonåring och alkohol?

Det är ibland svårt att veta vilket förhållande tonåringar har till alkohol. Är det verkligen så farligt om din tonåring dricker lite någon gång ibland? Och spelar ditt ”nej” ens någon roll? På www.fullkoll.nu Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. får du veta vad forskningen visar, vilka argument som stämmer och vad ungdomarna själva faktiskt vill och behöver.

Nu är det jullov för våra barn och unga. Efter att klapparna är öppnade och släkten har åkt hem, är det många ungdomar som träffas när det är flera lediga dagar i följd och ingen skola att kliva upp tidigt till. Då är det lätt hänt att det finns alkohol och andra droger med i bilden.

Extra fokus på vårdnadshavare

Vi vill göra dig som förälder eller vårdnadshavare uppmärksam på din ungdoms alkoholanvändning. Du som vuxen är en av de viktigaste personerna i ditt barns liv. Har du koll? Under jullovet kommer socialtjänstens fältgrupp att fokusera extra mycket på dig som är förälder, för att betona din inverkan på ditt barns alkoholintag. Vi vill ge dig verktyg för att stå emot tjat om att köpa ut alkohol, och känna att du kan stötta din ungdom till bra beslut.

– Vi som jobbar i fältgruppen träffar ofta föräldrar till tonåringar som skulle kunna få ett bra stöd av Full koll-webben i sin vardag. Alla som lever med barn och tonåringar behöver få bättre förståelse för hur viktiga de är i sitt agerande – vad de säger och framför allt gör, för att påverka sitt barn till att kunna säga nej till olika droger och berusningsmedel, säger medarbetarna i socialtjänstens fältgrupp.

Webbplatsen fullkoll.nu

Full koll är en webbplats fylld med bra information för dig som vårdnadshavare, du hittar den på www.fullkoll.nu Länk till annan webbplats. Där hittar du svar på det mesta som rör tonåringar och alkohol, och andra droger. Du får tips och råd om hur du kan tala med din tonåring om till exempel alkohol. Forskningen visar att våra unga blir hjälpta av, och vill höra, att föräldrar säger nej till att de dricker – så säg nej! Nio av tio tonåringar tycker att det är bra om föräldrar har tydliga regler kring alkohol och andra droger. Så berätta varför du tycker och tänker som du gör. Det kan hjälpa din tonåring att fatta bra beslut, även när du inte är med.

Mer information

Full koll drivs av Sveriges 21 länsstyrelser, som ofta samverkar med kommuner, polisen och organisationer i civilsamhället.

Följ fältgruppen i sociala medier:
Fältgruppen på Facebook Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Fältgruppen på Instagram Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Ingången – kommunens alkohol- och drogrådgivning för ungdomar 12–22 år:
Ingången, alkohol- och drogrådgivning

Stöd vid beroende eller missbruk av alkohol, droger eller spel:
Missbruk och beroende

Sidan publicerades