Detalj av mobiltelefon i någons hand, med texten Är det delbart? och Får jag dela någons nude?.

Polisen vill öka kunskapen om sexualbrott mot barn på nätet genom sitt material Är det delbart?

Öka kunskap om sexualbrott mot barn på nätet

Vad är delbart? Polisen i Umeå vill öka kunskapen om sexualbrott mot barn på nätet och skapa bättre förståelse i ämnet bland barn, ungdomar och vårdnadshavare.

I samband med förundersökningar beslagtar polisen mediautrustning och tömmer dessa på information. I vissa fall förekommer det barnpornografiskt material i ungdomars mobiler och liknande.

Vad är delbart och inte?

Allt fler unga är med om att någon ber dem om en nakenbild, och kanske har man också skickat bilder i förtroende. Sådana bilder kan förr eller senare spridas vidare. När det händer finns risk att begå eller utsättas för brott. På polisens webbplats finns information om hur kan du som vuxen förebygga att ditt barn utsätts eller utsätter andra för brott på nätet:

Råd till dig som är vuxen om att ta, ha och dela nakenbilder Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. (polisen.se)

Det är viktigt att vuxna pratar regelbundet med barnen för att skapa en trygg vardag på nätet.

Mer material

I polisens material ”Delbart?” får du som vuxen ökad kunskap om hur du kan förebygga sexualbrott mot ditt barn på nätet. Barn och unga använder många spel och sociala medier som underlättar och uppmuntrar till att dela bilder och filmer. Ibland innebär det att de även tar, har och delar nakenbilder och filmer av sig själva och andra. Här får du veta mer om vad lagen säger och vad polisen kan hjälpa till med. Du får även råd om hur du kan prata med ditt barn om hur man agerar ansvarsfullt på nätet.

Materialet infattar också en film i ämnet:

Är det delbart? Om att ta, ha och dela nakenbilder Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. (youtube.com)

Kontakt

Är du orolig eller vill veta mer?

Kontakta kommunpolisen lokalpolisområde Umeå via polisens webbplats Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. (polisen.se).

Sidan publicerades