Bildmuseet. Foto: Fredrik Larsson

Besök tre unika museer i Umeå

I kulturstaden Umeå hittar du alltid något som passar dig och dina intressen. Men, dessa tre unika museer borde du, andra Umeåbor och besökare uppleva minst en gång.

Umeå har ett brett och sprudlande kulturliv med starka kulturinstitutioner och kreativa kulturskapare. Nyinflyttade, besökare och inbodda Umeåbor har ett omfattande utbud att välja bland. I Umeå finns konst, dans, teater och en musikscen som rymmer allt från hiphop och hardcore till folkmusik och opera.

Här finns också dessa tre helt unika museer som du inte får missa. De är alla är värda att besöka och återkomma till, varför inte när du har vänner eller familj är på besök?

Ett bildmuseum i världsklass

Bildmuseet dyker återkommande upp på listor över museum i världen som inte får missas. Byggnaden i sig är värd ett besök bara för sin arkitektur, och den ligger vackert placerat intill Umeälven som en del av Umeå universitets konstnärliga campus.

Men det är utställningarna du kommer tillbaka för. Bildmuseet är en av de främsta konsthallarna för internationell samtidskonst som går att hitta i Sverige. Bildmuseet samproducerar utställningar med konstnärer, museer och universitet från hela världen, vilket innebär en spännande blandning av utställningar som byts ut över tid. Inte sällan uppmärksammas utställningarna både nationellt och internationellt.

Entrén till Kvinnohistoriskt museum

Kvinnohistoriskt Museum ligger i kulturhuset Väven. Foto: Maria Hedberg.

Sveriges första kvinnohistoriska museum

Kvinnohistoriskt museum utmanar den historieskrivning som har uteslutit kvinnor och ger utrymme för andra röster än dem som hittills har hörts mest. Här möter du ett museum med fokus på kön och makt, som väljer bort det uppenbara.

Kvinnor placeras i centrum för berättelser som museets utställningar berättar. Kvinna är i betydelsen den som definierar sig som kvinna. Ämnen som mansnormer, transfrågor och icke-binära perspektiv kan också gå att finna i museets ständigt aktuella utställningar. Utställningar produceras ofta i samarbete med andra museeer, universitet eller kunskapsbärare i jakten på nya intressanta perspektiv och berättelser att lyfta fram.

En liten del av gitarrsamlingen på Guitars the Museum.

En liten del av samlingen på Guitars – the Museum. Foto: Fredrik Fagerlund.

En helt unik samling musikhistoria

Upptäck den hemliga gitarrsamlingen på Guitars – The Museum. Här finns en gitarr som är likadan som den Keith Richards använde för att spela riffet till Honky Tonk Women. I museets samling finns det hundratals helt unika och ovärderliga 60- och 70-talsinstrument precis som den.

Men hur hamnade en sådan samling i Umeå, och inte på Tate Modern i London eller MoMa i New York? Svaret finner du i berättelsen om ett par tvillingar från Vännäsby utanför Umeå, och deras historia om en helt unik samling som växte fram i det tysta.

En guidad tur på museet är det överlägset bästa sättet att upptäcka Guitars, och har du tur kanske du får höra berättelsen direkt från någon av tvillingarna Åhdén. Våga lita på rekommendationerna på Tripadvisor och boka in ett besök.

Sidan publicerades