Förstoringsglas med texten Spionmysteriet

Lös spionmysteriet på Kvinnohistoriskt museum

I den pågående utställning I rikets hemliga tjänst kan du bli spion för en dag tillsammans med hela familjen! Din uppgift som agent är att avslöja vem på Mysteriegatan 7 som avslöjar hemligheter.

Möt Fru Åhselius som är gift med en ambassadör i ett mellaneuropeiskt land, nyfikna fru Wallen som bor i portvaktarbostaden, fröken Aronsson som städar på hotell blå katten och de andra kvinnorna i huset och lös uppdraget.

Du kommer hitta koder runt om i staden, på pappersremsor och dataskärmar i utställningen, du får leta på ett hotellrum och tjuvlyssna på telefonsamtal.

Hämta uppdraget i receptionen.
Löser du uppdraget får du en liten present av oss.

Om I rikets hemliga tjänst

Andra världskriget rasar i Europa. Det neutrala Stockholm ligger nära krigsfronterna mot både öst och väst, vilket gör det till en utmärkt plats för olika länder att bedriva underrättelseverksamhet på. Det behövs ögon och öron överallt.

Hotellstäderskor, hembiträden och sekreterare värvas till den svenska underrättelsetjänsten. I hemlighet tjänstgör de som informanter, kurirer eller infiltratörer. Andra anställs vid postkontrollen, telefonkontrollen eller Försvarsstabens kryptoavdelning för att skriva maskin, dechiffrera, översätta och genomsöka brev och samtal efter misstänkta saker.

Utställningen I rikets hemliga tjänst berättar om en relativt okänd del av Sveriges 1900-talshistoria – historien om de kvinnor som befann sig längst ner i underrättelsevärldens maktpyramid. Deras arbete krävde att de tog stora risker och många fick betala ett mycket högre pris än de hade räknat med.

Kontakt

Kvinnohistoriskt museum
Receptionen
090-16 34 98
kvinnohistorisktmuseum@umea.se

Sidan publicerades