Kosttillskott

Kosttillskott är livsmedel som äts för att komplettera den övriga kosten. Kost­tillskott kan innehålla vitaminer, mineraler, fetter, proteiner och kolhydrater. Kosttillskott säljs i form av kapslar, tabletter, pulver, ampuller med vätska, droppflaskor eller liknande.

Kosttillskott regleras enligt livsmedelslagstiftningen. Det krävs inget godkännande eller tillstånd från Livsmedelsverket för att sälja kosttillskott i Sverige. Däremot ska den som tillverkar, importerar eller inför och säljer kosttillskott registrera sig hos kontrollmyndigheten i den kommun där verksamheten sker.

Skillnader mellan kosttillskott och läkemedel

Gränsen mellan kosttillskott och läkemedel kan i vissa fall vara svår att dra. En huvudregel är att kosttillskott inte är till för att förebygga, lindra eller bota sjukdomar. Om en produkt marknadsförs med sådana påståenden klassas den som läkemedel.

Varje enskilt läkemedel kontrolleras och godkänns/registreras av Läkemedelsverket. För kosttillskott finns inte motsvarande godkännande och granskning från myndighetshåll av de enskilda produkternas effekt och säkerhet. Tillverkaren av kosttillskott ansvar alltid för att produkterna är säkra att använda och att de uppfyller kraven i lagstiftningen.

Läs mer om kosttillskott på Livsmedelsverkets webbplats Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Sidan publicerades