En gräddtårta med bär och chokladbottnar på ett bord vid en uteplats. En person skär upp en bit av tårtan och en annan person sträcker fram sina händer för att ta emot

Grädde är en av de livsmedel du ska vara extra noggrann med i sommarvärmen

Sommar och säkra livsmedel i värmen

Sommaren bjuder på både fukt och värme. Det ställer högre krav på hantering av livsmedel. Undvik matförgiftning i sommar med rätt kunskap.

Tvätta händerna

Innan du ska laga mat ska du tvätta händerna. Detta är särskilt viktigt efter toalettbesök eller om du varit i kontakt med djur.

Stuga, båt och husvagn

Håll kallt i kylskåpet, 8 grader eller kallare. Skaffa gärna en termometer som får ligga i kylen.

När du har dricksvatten i dunk eller tank, tänk på att byta vatten ofta, och även rengöra dunkar och eventuella slangar i samband med att du tar nytt vatten. Tänk också på att mikroorganismer växer till snabbare ju varmare det är i det utrymme där du förvarar dunken.

Om du har egen brunn i stugan, kontrollera den för att se att den är tät i lock och anslutningar, och att marken lutar bort från brunnen så inte ytvatten kommer in. Ta gärna också ett vattenprov som du lämnar till ett laboratorium för analys.

Här kan du läsa mer om dricksvatten

När du handlar mat

Tänk på att det blir varmt i bilen. Matens hållbarhetstid blir kortare när den förvaras för varmt. Försök hålla transporttiden kort. Handla om möjligt i affären nära stugan. Om du ska handla köttfärs, färsk fisk eller andra känsliga varor kan det vara bra att ha med en kylväska med kylklampar till affären.

Grillning

Skilj på hanteringen av råa köttprodukter och färdiggrillat. Använd ett rent redskap för det färdiggrillade köttet i stället för samma du använt för det råa köttet. Använd en annan skärbräda till färdiggrillat och sallad än den du använder till rått kött. Var speciellt försiktig med rå kyckling. Se till att köttet är helt genomgrillat. Använd gärna stektermometer för tjockare köttbitar.

Utflyktsmat

Använd alltid kylväska. Om det är varmt eller det dröjer en längre stund innan mackorna ska ätas, välj bra pålägg för varma dagar. Ost, rökt skinka och rökta korvar är mindre känsliga än kokt skinka, räkröror eller gräddprodukter. Välj varor som har länge kvar till bäst-före-datum.

Ett bra tips är att använda drycken som kylklamp. Frys in vatten eller saft i förväg så håller flaskorna kallt i kylväskan utan att ta extra utrymme. Fyll inte vatten ända upp eftersom is tar mer plats i flaskan än vatten.

Sidan publicerades