Foto av verktygen i väskan

Väskan innehåller fyra verktyg som hjälper dig att förstå vad energin i hemmet används till och om det läcker värme ur huset.

Låna energiväska och hitta energitjuvarna hemma

Nu kan du låna en väska från biblioteket med verktyg för att mäta energiförbrukningen i din bostad och ta reda på vad du kan göra för att spara både pengar och minska klimatpåverkan. Energiväskan kan lånas på Umeås alla folkbibliotek och biblioteksbussen.

Väskan innehåller fyra mätverktyg: en hygrometer som visar temperatur och fuktighet i byggnaden, en rökpenna som används för att upptäcka drag, läckage och luftrörelser, en energimätare som enkelt kopplas till apparater för att mäta energiförbrukningen och en värmekamera som visar byggnadens värmeläckage.

– Att känna till vilka prylar som drar mycket el eller om huset läcker värme är en väldigt bra grund för att kunna göra smarta energieffektiviseringar, säger Torgny Forss.

Energitips

Med mätverktygen följer också en manual och informationsblad med smarta energitips, något som Torgny och hans kollegor ger dagligen till Umeåborna.

– Till oss på Energi- och klimatrådgivningen kan du höra av dig och få kostnadsfri rådgivning om hur du kan energieffektivisera ditt hem, fortsätter Torgny.

Energiväskan lånar du precis som en vanlig bok via kommunens bibliotek och reserverar via www.minabibliotek.se Länk till annan webbplats. med hjälp av ett bibliotekskort.

Service för landsbygd

Du kan också låna den på biblioteksbussen, kommunens mobila bibliotek som stannar på 142 hållplatser i byar och samhällen.

– Det här också ett sätt att utveckla servicen för människor som bor på landbygden, säger Linn Alexandersson, landsbygdsstrateg på Umeå kommun.

Utlåningstiden är en vecka och väskan lämnar du sedan tillbaka till valfritt bibliotek i kommunen. Antalet väskor är inledningsvis begränsat och väntetid kan uppstå.

Uppdaterad information - förkortad lånetid

På grund av det stora intresset för mätverktygen har lånetiden förkortats från två veckor till en vecka.

Sidan publicerades