Ange alt-text; vad bilder föreställer.

Sörmjöles nya aktivitetsyta. Fotograf: Nathalie Näslund

Aktivitetsyta i Sörmjöle erbjuder rörelse och gemenskap

En inkluderande och kreativ aktivitetsyta har blivit verklighet i Sörmjöle. Här kan bybor i alla åldrar träffas för att idrotta och delta i olika aktiviteter. Bakom projektet står Sörmjöle IK.
– Aktivitetsytan har bidragit till en starkare gemenskap i byn, förklarar David Oja, projektledare för aktivitetsytan.

David Oja och hans familj flyttade till Sörmjöle år 2016. David, som engagerar sig i Sörmjöle Idrottsklubb, insåg ganska snabbt att det fanns få fritidsaktiviteter för byns ungdomar trots Sörmjöles många fina rekreationsområden. Någonstans här väcktes tankarna på en plats för spontanidrott och lek, där Sörmjölebor i alla åldrar kan samlas. Tillsammans med idrottsklubben såg han potentialen i att skapa en aktivitetsyta som navet för rörelse och gemenskap i byn.

– Tidigare fanns enbart en rutschkana och en fotbollsplan som gick att utnyttja under några månader på sommaren, berättar David, projektledare till aktivitetsytan.

Med målet att möjliggöra ett rikare fritidsutbud i Sörmjöle och skapa en attraktiv och tillgänglig aktivitetsyta, inleddes ett stort projektarbete som inkluderade flera parter. Umeå kommun, RF-SISU och Arvsfonden blev viktiga samarbetspartners gällande såväl finansiering som genomförande. Från Arvsfonden beviljades föreningen hela 1,2 miljoner kronor.

Engagerade byns ungdomar

Idrottsklubbens stora fokus under planeringsarbetet var att engagera byns barn och unga och samla in deras önskemål och perspektiv. Detta så att aktivitetsytan skulle tilltala alla åldrar och intressen.

– Det är så viktigt att utgå från målgruppen och på riktigt prata med ungdomarna för att veta vad de är intresserad av och vad de saknar i byn, annars kommer aktivitetsytan inte att nyttjas, förklarar David.

David blev projektledare för arbetet och var den som höll ihop kontakterna med alla samarbetspartners. Tack vare boende, föreningar och entreprenörer i byn tog idrottsklubben allt fler steg närmare drömmen om en aktivitetsyta.

Vi har många barn här i Sörmjöle och med aktivitetsytan kan vi erbjuda många olika aktiviteter. Det gynnar inte bara Sörmjöle, utan även alla kringliggande byar

En mötesplats för alla

Resultatet blev en imponerande multiidrottsarena utrustad med fotbollsplan, basketkorgar, klätterstrukturer och utomhusgym. Aktivitetsytan placerades intill fotbollsplanen Mjölevallen, centralt i byn. Precis som idrottsklubben hoppades på så har den nya aktivitetsytan blivit en central punkt för byns invånare, som samlas för att träna, umgås och njuta av den nya mötesplatsen.

– Aktivitetsytan ska vara en plats för alla. Som förälder ska man inte behöva sitta själv på en parkbänk och vänta tills barnen lekt färdigt, utan som vuxen ska man samtidigt kunna aktivera sig så man gör saker tillsammans, berättar David.

Gynnar utvecklingen i området

Aktivitetsytan kan ses som en startpunkt för fortsatt utveckling i Sörmjöle. Bygdens entusiasm för det nya fritidsområdet har inspirerar till nya planer och projekt, menar David. Inte minst en kampanj för byggandet av en ny förskola, vilket visar på byns starka framtidstro.

– Vi har många barn här i Sörmjöle och med aktivitetsytan kan vi erbjuda många olika aktiviteter, som bollek för yngre barn och prova-på-dagar. Det gynnar inte bara Sörmjöle, utan även alla kringliggande byar, säger David.

Hitta till aktivitetsytan

Från Umeå kör du E4:an söderut. Efter cirka 2 mil svänger du vänster vid Handlar'n i Sörmjöle och byns signum Äreporten. Följ vägen några hundra meter och sväng sedan vänster till Mjölevallen.

Sidan publicerades