Ange alt-text; vad bilder föreställer.

Den nyöppnade och obemannade butiken i Stöcke.

Ny obemannad matbutik i Mötesplats Stöcke

Den 9 december invigdes Stöcke matbutik, en obemannad butik i allaktivitetshuset Mötesplats Stöcke. Genom matbutiken uppfylls ännu ett önskemål från bygden, vars behov och idéer lagt grunden för hur allaktivitetshuset utformats.
– Nu stärks mötesplatsens service ytterligare, vilket känns jättekul, säger Maria Bergstén, projektledare på Mötesplats Stöcke.

Den 9 december slog portarna upp för Stöcke matbutik, en ny obemannad butik i byn Stöcke. Det är företaget Stöcke handel AB som etablerat butiken med hjälp av en lösning från butikskedjan 24food och i samarbete med föreningen Stöckebygdens utveckling. Stöcke matbutik har inrymts i byns allaktivitetshus, Mötesplats Stöcke, där idrottshall, gym, restaurang och kontorsytor finns sen tidigare. Mötesplatsen har hela tiden formats och utvecklats efter bygdens behov och en matbutik har länge funnits på önskelistan hos många bybor.

– Butiken underlättar vardagspusslet och bidrar till att minska resandet som tidigare var en förutsättning för att kunna handla mat, berättar Maria Bergstén, ordförande i Stöckebygdens Utveckling och projektledare för Mötesplats Stöcke.

Ett bra komplement i Stöcke

Kedjan 24food har sitt säte i Örebro men har flera butiker i hela Sverige. Företaget riktar sig framför allt till orter där det saknas underlag för en stor butik, som Stöcke som ligger 1,5 mil söder om Umeå stadskärna.

– Stöcke ligger lite för nära staden, därför passar det inte med en konventionell butik här. I stället ser vi den här lösningen som ett attraktivt komplement till stadens utbud, berättar Maria.

Snabb process från idé till verklighet

Ludvig Essebro och Erik Liljestrand är duon bakom det nybildade bolaget Stöcke handel AB som driver Stöcke matbutik. Arbetet att få till den obemannade butikslösningen har gått snabbt: från idén till att butiken nu står redo har tagit två månader. Erik är tränare i beachvolleyboll för en del ungdomar från Stöcke och har också hoppat in och spelat volleyboll med Stöcke några gånger. På så vis har han följt den utvecklingsresa som byn gjort och fått upp ögonen för bygden och dess potential. Att starta en butik i Stöcke kändes som ett naturligt och spännande steg.

– Man märker att många är extremt tacksamma över att det öppnats en butik här i Stöcke, berättar Erik.

Startar man en butik på ett annat ställe så tror jag man förväntas göra mycket själv, men här har vi fått mycket hjälp från eldsjälar i byn

Stort stöd från bygden

Under invigningsdagen den 9 december bjöd lokala föreningar in hela bygden för att fira den nya butiken. Kunder gavs möjlighet att snurra lyckohjulet med chans att vinna fina priser. De som handlade över 200 kronor var med i utlottningen av ett spa-paket. För de yngre besökarna hölls olika aktiviteter, som godisregn och ansiktsmålning.

Erik berömmer Stöckebygdens utveckling för ett fantastiskt samarbete och över hur snabbfotade de varit genom processen. Erik betonar också all fantastisk hjälp de fick av ideella eldsjälar i byn under invigningen.

– Startar man en butik på ett annat ställe så tror jag man förväntas göra mycket själv, men här har vi fått mycket hjälp från eldsjälar i byn, säger Erik.

Härnäst kommer Erik och Ludvig att undersöka vilka lokala producenter som finns i närområdet och som eventuellt skulle vilja sälja sina produkter i butiken. De kommer också lägga stort fokus på att lyssna in kundernas behov. Den personliga kontakten är extra viktig för en butik på landsbygden, menar Erik.

– Vi är en liten butik ute i bygden men vi ska fortfarande konkurrera med de stora butikerna i stan. Därför behöver vi hålla oss nära bygdens behov parallellt med en prissättning som går att leva på. Det är en utmaning men samtidigt en tjusning, förklarar han.

Kan det då bli på tal om att etablera fler butiker på Umeå landsbygd framöver?

– Vi ser såklart stora möjligheter i att expandera på fler ställen på Umeå landsbygd, men nu handlar det om att fokusera helhjärtat på Stöcke och dra lärdomar från det, säger Erik.

Sidan publicerades