Gräsklippare i arbete

Sommarjobb för unga

Sommarjobb (ferieprao) är en satsning av Umeå kommun så att du som är ung ska få en första inblick i arbetslivet och ett meningsfullt arbete under ditt sommarlov. Du får även möjlighet att tjäna lite egna pengar och får erfarenheter som kommer att vara värdefulla vid framtida jobb och studier.

Du som är född 2007 och är folkbokförd i Umeå kommun kan söka feriejobb 2024.

Du söker feriejobb genom att använda länken nedan under ansökningsperioden 11 mars till 1 april 2024.

Vanliga frågor och svar

Sommarjobben finns inom kommunal verksamhet och ideella föreningar. Det kan exempelvis vara inom äldre­omsorg, förskola, parkarbete och föreningar. I ansökan ser du vilka jobb som finns att söka.

Under tre veckor arbetar du sex timmar/dag. Dagtid, måndag till fredag (inte på midsommarafton eller andra helgdagar). Lunchen ingår inte i arbetstiden. På de flesta arbetsplatser är arbetstiden klockan 07.00–14.00, 08.00–15.00 eller 09.00-16.00 (andra tider kan förekomma).

Period 1: 17 juni – 5 juli

Period 2: 8 juli - 26 juli

Period 3: 29 juli - 16 augusti

I vår fördelning av de tillgängliga sommarjobben försöker vi i största möjliga mån uppfylla de önskemål som du anger i din ansökan. När vi inte kan matcha dina förstahandsönskemål både angående period och arbets­uppgifter, försöker vi i första hand ta hänsyn till vilka perioder du angivit att du har möjlighet att arbeta.

De flesta vill arbeta period 1. Det finns inte arbetstillfällen för alla under denna period, så därför måste du vara beredd på att du kan komma att bli erbjuden sommarjobb under period 2 eller period 3 i stället. Det kan också hända att du blir erbjuden en plats som inte motsvarar något av dina önskemål. Till en del arbetsplatser är det många som söker och finns det inte plats till alla fördelas platserna genom lottning.

Vi börjar skicka ut erbjudanden via mejl om sommarjobb från i slutet på april månad löpande fram till mitten på maj. Alla ungdomar får inte besked samtidigt, mejlutskicken skickas ut i omgångar.

Det är viktigt att du kollar av din mejl kontinuerligt för att inte missa ett erbjudande om sommarjobb. Om du får ett erbjudande har du ett slutdatum för att tacka ja eller nej till den erbjudna platsen. Om du inte svarar i tid går erbjudandet till någon annan.

När du fått ett erbjudande om arbetsplats och period är det inte möjligt att byta.

Ja, om du fått sommarjobb på fritids, förskola eller andra verksamheter där barn och unga finns.

Beställ utdrag från polisen Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.. Det tar minst två veckor att få hem, så var ute i god tid!

Ta med dig det brevet till din handledare första dagen på feriejobbet.

Lönen är 62 kronor per timme inklusive semesterersättning.

Lönen är 72 kronor per timme inklusive semesterersättning om du jobbar inom äldreomsorgen, daglig verksamhet och omsorgen inom socialtjänstens olika boenden.

Kommunens löneutbetalningsdag är den 27:e varje månad. Du kommer få din lön den 27:e i månaden efter arbetsperioden (första perioden 27 juli, andra perioden 27 augusti, tredje perioden 27 september). Alla löner från kommunen betalas ut genom Swedbank.

För att få lönen insatt på ditt konto oavsett vilken bank du har så måste du fylla i blanketten "Nyanmälan/Ändring av konto för löneinsättning" som finns att hämta här: Anmälan för lönekonto Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. (pdf).

Lämna in den på ett Swedbank-kontor eller skicka blanketten till:
Swedbank Företagsavdelningen
Box 73
901 03 Umeå

Vi drar normalt ingen skatt. Om du kommer att tjäna mer än 22 208 kronor under 2023 är du dock skyldig att betala skatt och måste då uppge detta till oss så att vi kan dra preliminärskatt på din lön. Det gör du genom att mejla till pia.johansson@umea.se och skriv att vi ska dra skatt. Glöm inte att skriva ditt namn och dina sex första siffror i personnumret.

Som timanställd måste du fylla i en tidrapport som finns att skriva ut under mer information här nedanför. Det är tidrapporten som ligger till grund för att du ska få din lön. Du fyller själv i din tidrapport och det är handledaren som ska kolla igenom tidrapporten så att allt stämmer och skriva under den innan den skickas/lämnas in till oss. Utan underskrift av handledaren så betalas inte din lön ut.

Har du inte möjlighet att skriva ut tidrapporten kan du få den hem i brevlådan. Skicka ett mejl till pia.johansson@umea.se och skriv att du vill ha tidrapporten med post. Glöm inte att skriva ditt namn och adress i mejlet.

I tidrapporten ska du fylla i

  • dina personuppgifter (namn, personnummer och adress)
  • arbetad tid per dag (dra av tid för frånvaro samt ange frånvaroorsak)
  • arbetsplats.

Det är ditt ansvar att se till att den ifyllda tidrapporten kommer till ferieverksamheten efter avslutad arbets­period. Du kan lämna in den i receptionen eller i brevlådan utanför entrén. Vi finns på Sveagatan 8. Du kan också posta den till:
Arbetsmarknad och Integration
Ferieverksamheten
901 84 Umeå

För att vara säker på att din lön betalas ut den 27:e måste tidrapporten vara inkommen till ferieverksamheten senast onsdagen efter att du har slutat din anställning/ditt jobb.

Har du några frågor eller funderingar om sommarjobben är du välkommen att ringa eller mejla till:
Pia Johansson
feriesamordnare
090-16 41 29
pia.johansson@umea.se

Mer information

Anmälan för lönekonto Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Tidrapport , 287.8 kB, öppnas i nytt fönster. (pdf)

Beställ utdrag ur polisens belastningsregister Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Andra arbeten

Är du över 18 år? Välkommen att söka andra sommarjobb hos oss!

Du hittar lediga jobb på www.umea.se/ledigajobb.

Kommunens rekryteringsenhet ansvarar för rekrytering av medarbetare i dessa fall.

Sidan publicerades www.umea.se/sommarjobb