Nobelprisvinnande forskare blir hedersmedborgare i Umeå
Emmanuelle Charpentier utsedd till hedersmedborgare i Umeå kommun för den uppmärksamhet hon gett platsen och för sin roll som förebild, inte minst för unga kvinnor. Hon tilldelades Nobelpriset i kemi för sin upptäckt av gensaxen år 2020.
Forskaren Emmanuelle Charpentier är den femte personen att få denna utmärkelse, som tidigare har getts till Stieg Larsson, Anita Ingegerd Gradin, Gunnar Nordahl och Lars Widding. Umeå kommun gav utmärkelsen den 4 oktober 2023, tre år efter att hon och Jennifer A. Doudna tilldelades Nobelpriset i kemi för upptäckten av CRISPR-Cas9.
Förebild för unga kvinnor
I motiveringen till utmärkelsen lyfte kommunfullmäktiges presidium inte endast Emmanuelle Charpentiers vetenskapliga betydelse. De underströk också hennes betydelse som inspirationskälla och förebild för unga människor i Umeå, inte minst unga kvinnor.
Nobelpriset i kemi hade bara haft fem kvinnliga vinnare innan 2020. Hon har också själv varit aktiv i att skapa förutsättningar och ge plats för unga forskare vid Molekylär Infektionsmedicin Sverige, MIMS, vid Umeå universitet.
Nobelpriset i kemi
År 2020 tilldelades Emmanuelle Charpentier och Jennifer A. Doudna Nobelpriset i kemi för sin upptäckt av gensaxen. En upptäckt som brukar kallas genteknikens skarpaste verktyg.
Den har revolutionerat molekylärbiologisk och cellbiologisk forskning. Emmanuelle Charpentier gjorde upptäckten av gensaxen 2012, när hon var verksam vid Umeå universitet. År 2020 tilldelades hon och Jennifer A. Doudna, vid University of California, Berkeley, USA, Nobelpriset i kemi för upptäckten.
Hela motiveringen:
Emmanuelle Charpentier har gjort en vetenskaplig upptäckt som har skapat uppmärksamhet i hela världen. Hennes arbete har på ett enastående sätt ökat synligheten för den i många stycken världsledande forskningen vid Umeå universitet. Det kommer att locka människor till universitetet och till staden Umeå under överskådlig tid. I sina intervjuer har hon även berättat om Umeå som en plats som gav henne tid, goda livsbetingelser och resurser, vilket gjorde det möjligt att helhjärtat ägna sig åt sin forskning.
Emmanuelle Charpentier är även en viktig inspirationskälla för unga i Umeå och inte minst för unga kvinnor. Innan hon och Jennifer Doudna tilldelades Nobelpriset i kemi 2020 hade priset tidigare endast utdelats till fem kvinnor. Emmanuelle Charpentier har visat att det är möjligt att oavsett kön, med vetenskaplig briljans, ta plats i den akademiska världen och i den hårt konkurrensutsatta och mansdominerade naturvetenskapliga forskningen. Engagemanget för unga speglas också genom den möjlighet hon har att erbjuda unga forskare plats som postdoktorer i forskargrupper inom Molekylär Infektionsmedicin Sverige, MIMS, vid Umeå universitet.
Mer information om utmärkelsen
Till hedersmedborgare i Umeå kan den utses som utan att vara bosatt i Umeå verksamt bidragit till Umeås utveckling, i ord och handling visat staden sin kärlek eller på annat sätt gjort Umeå känt och aktat.
Läs om tidigare hedersmedborgare i Umeå Länk till annan webbplats.
Läs mer om Emmanuelle Charpentiers forskning och upptäckten av gensaxen: