Hedersmedborgare

Emmanuelle Charpentier

Emmanuelle Charpentier, professor vid Max Planck Institute for Infection Biology i Berlin och gästprofessor vid Umeå universitet, blev hedersmedborgare i Umeå kommun 2023. Hon fick utmärkelsen för den lyskraft som hennes banbrytande och mångfalt prisade forskning inom cell- och molekylärbiologi och nobelpriset för gensaxen (CRISPR-Cas9) har gett Umeå universitet och Umeå.

Film: Presentation av Emmanuelle Charpentier

Stieg Larsson

Stieg Larsson utsågs 2012 till hedersmedborgare i Umeå. Stieg Larsson är världsberömd för sin Millennium-trilogi. Romanserien har sålts i många miljoner exemplar och har översatts till 50 språk. Den svenska filmatiseringen av böckerna har följts upp av den amerikanska filmen The Girl with the Dragon Tattoo, baserad på den första boken i serien.

Anita Ingegerd Gradin

Anita Ingegerd Gradin utsågs 1997 till hedersmedborgare i Umeå kommun. Gradin är en svensk journalist, social­demokratisk politiker och diplomat. Hon var statsråd 1982–1991 och blev 1995, i samband med att Sverige blev medlem i Europiska unionen, även Sveriges första ledamot av Europeiska kommissionen 1995–1999.

Gunnar Nordahl

Gunnar Nordahl blev 1991 hedersmedborgare i Umeå kommun. Nils Gunnar Nordahl var en svensk fotbollsspelare och tränare senare i karriären. Han var i Serie A i Italien känd som en av de största målskyttarna genom tiderna och som centerforward i det svenska landslaget som tog guld vid OS i London 1948.

Lars Widding

Lars Widding blev 1988 hedersmedborgare i Umeå kommun. Lars Widding var under 1900-talet en av Sveriges mest lästa och produktiva författare. Han var aktiv inom områden som television, film, radio, litteratur samt inom journalistik. I Widdings böcker är Umeå stadsbild väl igenkännlig och i en småstadskrönika i fyra delar återvände Widding till barndomsstaden som inleddes med Pigan och härligheten.

Sidan publicerades