En mamma spelar minigolf med sitt barn och barnets kompis

Ny topplacering för Umeå i Årets superkommun

Förra årets vinnare Umeå når fin pallplats i Årets superkommun, en ranking som genomförs av tidningen Dagens Samhälle. Skola, kultur- och fritid samt klimat- och miljö är kategorier där Umeå bedöms som extra starka. Dessutom sticker Umeå ut som idrottsstad.

Umeå bedöms i kategorin Städer och stadsnära kommuner, där vinnaren denna gång blev Habo kommun.

– Att Umeå kommun åter igen får en stark pallplats i årets ranking känns naturligtvis fantastiskt roligt och inspirerande. Det är kommunens medarbetare, den starka samverkan som vi har mellan olika samhällsaktörer och inte minst möjligheterna till arbete och att leva ett gott liv i Umeå som är förklaringen till de fina resultaten i rankingen, säger Hans Lindberg (S), kommunstyrelsens ordförande, Umeå kommun.

Så utses Årets superkommun

Rankningen bygger på officiell statistik. Dagens Samhälles redaktion utgår från de senaste siffrorna och den historiska utvecklingen inom ett antal kategorier – som ekonomi, skola, vård och omsorg, kultur och fritid samt attraktivitet (inflyttningsnetto till kommunen). Sammanlagt ingår 18 kategorier i årets mätning.

Goda framtidsutsikter till Umeås fördel

I mätningen undersöks inte bara nuläget utan den väger också in hur det ser ut inför framtiden genom att undersöka ett antal framtidsfaktorer i kategorier som demografi, näringsliv och arbetsmarknad, integration och utbildningsnivå. Dessutom har de inkluderat sju Agenda 2030-kategorier. Agenda 2030 är gemensamma framtidsmål för världens utveckling, satta av EU:s medlemsländer.

– Umeå är en kommun som har stark tillväxt, ung befolkning och låg arbetslöshet. Umeå växer dessutom både hållbart och tryggt. Med ett väl differentierat och växande näringsliv, universitet, universitetssjukhus och myndigheter och den fina samverkan som finns mellan olika aktörer i Umeå, har vi mycket goda förutsättningar, även när det blåser oroliga vindar i omvärlden, säger Anders Ågren (M), kommunalråd, Umeå kommun.

Sidan publicerades