Tävlingscyklister under SM-veckan 2023 cyklar framför Väven.

Tävlingscyklister under SM-veckan 2023. Foto: Bea Holmberg

Väven och kulturhuvudstadsåret firar tio år

I år är det tio år sedan Umeå var Europas kulturhuvudstad och det uppmärksammas med kulturkonferensen Umeå 2024 – Cultural Summit. Det är också jubileum för invigning av Väven och Kvinnohistoriskt museum.

Kulturhuvudstadsåret präglades av en storslagen invigning på älven, en unik utomhusversion av operan Electra, festivaler av fler olika slag, och mycket mer. Det var också startskottet för flera uppskattade verksamheter.

En mötesplats för Umeåbor

Det är nu tio år sedan invigningen av Väven, en uppskattad mötesplats för Umeåbor och besökare. I Väven finns Umeås stadsbibliotek, Kvinnohistoriskt museum, Folkets bio, skaparverkstäder, samt scener för musik- och andra former av kulturevent.

På inomhustorget finns verksamheter som Gotthards krog, Kulturbageriet, DUÅ Delikatesser, Två Fiskare och Linné och Grankvist samt de två hotellen Stora Hotellet och U&Me. I huset finns också konferensanläggningen P5 och det nya tillskottet Kajen som kombinerar mat med kulturupplevelser och häng.

Framtidens kulturfrågor

På Umeå 2024 – Cultural Summit diskuteras kulturhuvudstädernas betydelse och kulturens framtida utmaningar i Sverige och Europa.

Sidan publicerades