Information om specialkost och anpassade måltider

Specialkost

Erbjuds till barn/elever som av medicinska skäl inte kan äta den mat som serveras, till exempel vid allergi eller överkänslighet. Ansökan ska i många fall styrkas med ett intyg från sjukvården eller ett utdrag ur journal.

Ansökan om specialkost

Jordnöt, nöt, mandel och sesamfrö

I Måltidsservice kök inom skola och förskola får det inte finnas jordnötter, nötter, mandel eller sesamfrö. Vissa livsmedel innehåller spår av dessa, men serveras inte till matgäster som anmält allergi mot dessa. Det är därför viktigt att ansökan om specialkost lämnas in. Måltidsservice har ingen kännedom om det finns nötter i skolans övriga lokaler.

Hänvisning till dagens 1 vid allergier eller andra orsaker till att utesluta livsmedel

Skolrestaurangen serverar dagens 1 och dagens 2. De som har allergi eller som av olika anledningar inte äter livsmedel som ingår i dagens 2 erbjuds alltid i första hand dagens 1 om det inte innehåller livsmedel barnet/eleven inte tål eller äter.

Laktosintolerans

Vi erbjuder en laktosreducerad meny som innehåller under 3 gram laktos per portion.

Laktosreducerad meny

Behovsanpassad måltid

En behovsanpassade måltid är avsedd för barn/elever som på grund av olika funktionshinder inte kan tillgodogöra sig behovet från ordinarie måltid, exempelvis vid neuropsykistriskt funktionshinder (NPF).

Till ansökan om behovsanpassad måltid ska ett intyg eller skriftlig bedömning från vården (läkare eller dietist) eller från elevhälsoteamet bifogas.

Intyget är giltigt 1 läsår och ny ansökan behöver därefter göras om behovet kvarstår.

I första hand görs en översyn av måltidssituationen och därefter kan oblandad mat eller en rullande veckomatsedel komma att erbjudas.

Observera att den behovsanpassade måltiden inte har ett näringsmässigt säkerställt innehåll.

Vi ser positivt på att barn och elever med behovsanpassad måltid väljer att äta av dagens 1 och 2 .

Anpassade måltider

En anpassad måltid erbjuds till barn/elever som av etiska eller religiösa skäl önskar äta exempelvis vegetarisk mat, vegansk mat eller mat fri från fläsk och blod.

Religiösa skäl

Om vissa livsmedel ska uteslutas av skäl kopplade till någon av de fem världsreligionerna kristendom, judendom, islam, buddism och hinduism erbjuds följande alternativ:

  • Kost utan fläskkött
  • Kost utan blod/inälvsmat
  • Kost utan nötkött

Den anpassade maträtten kan vara en vegetarisk maträtt (dagens 1). Ansökan om fläsk- eller blodfri mat behöver inte göras i skolan, men däremot i förskolan.

Måltidsservice serverar inte halal eller kosher då de inte uppfyller de svenska djurskyddskraven.

Etiska skäl

Om man av etiska skäl väljer att utesluta mat av animaliskt ursprung erbjuds vegetarisk mat. Följande alternativ finns att välja på:

  • Vegetarisk kost (innehåller mjölk och ägg)
  • Vegetarisk kost + fisk (innehåller mjölk, ägg och fisk)
  • Vegetarisk kost + kyckling
  • Vegankost

Vegankost består uteslutande av livsmedel från växtriket. Att äta vegankost gör att det kan vara svår att få i sig tillräckligt med energi och näring. Vegankost innehåller ofta mindre energi, protein, järn, B12, kalcium, riboflavin och D-vitamin än ordinarie kost. Det krävs därför stor kunskap om mat och näring, noggrann planering och att berikade livsmedel används. Du som vårdnadshavare eller myndig elev är ansvarig att vid behov komplettera med berikade produkter eller kosttillskott samt vid behov ha en dialog med elevhälsan eller vården.

Ansökan

Ansökan om specialkost

Sidan publicerades