Frågor och svar

Här hittar du svar på vanliga frågor om cykling.

En vinterrustad cykel har dubbdäck, lyse med ett fast vitt sken fram, lyse med rött sken bak, reflex i hjulen, ringklocka och om du så önskar ett varmt sadelskydd. Själv ska du ha hjälm och gärna också en reflexväst så att du syns.

Cykling och cykelvägar

Vintercykling

På en gemensam gång- och cykelbana ska cyklister cykla på höger sida i färdriktningen och fotgängare ska gå på vänster sida i färdriktningen.

På en delad gång- och cykelbana ska cyklister cykla på höger sida i färdriktningen på sin del av banan. Fotgängare bör gå på höger sida i färdriktningen på sin del av banan.

Det innebär i båda fallen att fotgängare möter cyklister öga mot öga i stället för att bli överraskad av en cyklist som kommer bakifrån. Regelverket framgår av trafikförordningen.

Regler för cyklister

vägmärke

Gemensam gång- och cykelbana, vägmärke

vägmärke

Delad gång- och cykelbana, vägmärke

vägmärke

Delad gång- och cykelbana, vägmärke

På webbplatsen finns kartor över vilka gång- och cykelvägar som plogas först.

Kartor över prioriterade gång- och cykelvägar

Ibland kommer det in önskemål om grind eller annat hinder på en gång- och cykelväg, men utifrån dels en policy (2005) Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. och dels skadestatistik på platser kring grindar kan vi konstatera att grindar och andra hinder inte alltid är en bra lösning, för att

  • risken är stor att någon cyklist i mörker ska köra på och allvarligt skada sig
  • hindret försvårar eller rent av gör det omöjligt att sköta driften på ett effektivt sätt – speciellt gäller det renhållning och vinterväghållning
  • om cyklister varje dag måste sakta ner eller rent av stiga av cykeln för att kunna passera ett hinder, kommer de med all sannolikhet att välja en annan väg eller ett annat färdmedel – om cyklister på grund av hinder väljer att cykla på en bilgata är hela idén med cykelbanor förfelad
  • alla typer av cyklar kommer inte igenom hinder, till exempel handikappcyklar, tandemcyklar, cyklar med cykelvagn och cyklar med packfickor eller barnsadel – även de som går med tvilling-/syskonbarnvagn kan ha problem vid dessa hinder
  • om cykelbanan är rätt skyltad, är det polisen som har till uppgift att övervaka att de regler och förordningar som finns.

Kommunen har därför beslutat att vara restriktiva med att sätta upp nya grindar. Under 2010 gjordes en översyn av befintliga grindar.

Sidan publicerades