Från vänster: Ari Leinonen ordförande i fritidsnämnden, Eva Moe, Wilma Edlund, Viktor Edlund, Jimmie Bylund, Samuel Eriksson, Helena Engdelius och Lennart Arvidsson ledamot i fritidsnämnden.

Fritidsnämndens stipendiater utsedda

Rekordmånga nomineringar hade lämnats när fritidsnämndens jury skulle utse årets stipendiater 2024. Till slut föll valet på Wilma Edlund, Viktor Edlund, Jimmie Bylund, Samuel Eriksson, Eva Moe och Helena Engdelius. Stipendierna ger uppskattning för ett värdefullt ideellt ledarskap, föreningsengagemang och idrottsliga prestationer som har utförts under det senaste året.

Fritidsnämnden har i år fått in nästan fem gånger så många nomineringar som under tidigare år. Tack för ert engagemang som bidrar till att uppmärksamma de eldsjälar, ungdomsledare och idrottsutövare som alla förtjänar erkännande för sina insatser i någon av Umeås föreningar. Årets stipendiater är personer som utmärkt sig speciellt under 2023 eller de som arbetat i det tysta i många år. Stipendiaterna uppmärksammades i samband med Björklövens sista hemmamatch i grundserien på Winpos arena. Förutom äran får stipendiaterna även 10 000 kronor.

Vinnare av fritidsnämndens stipendier 2024

Årets aktiva idrottsutövare: Wilma Edlund och Viktor Edlund, Umeå Dansklubb

Wilma och Viktor har det senaste året vunnit svenska mästerskapen, nordiska mästerskapen, världsmästerskapen, totala världscupen i Main Class Boogie Woogie, alla världscuptävlingar och gått obesegrade genom hela internationella Boogie-säsongen. En fantastisk bedrift för Svensk Danssport och första gången Umeå har meriterade tävlingsdansare i världseliten.

Utöver sina internationella meriter är de också inspirerande förebilder, de delar med sig av sin passion och kunskap till dansare i alla åldrar.

De har bevisat att man genom målmedveten träning, passion och ett starkt driv kan nå världseliten, leverera där i flera år, för att sedan gå obesegrade hela säsongen och bli världsmästare. Värdiga vinnare av årets aktiva idrottsutövare.

Årets idrotts- och ungdomsledare: Jimmie Bylund, Ersboda SK

Jimmie är en otroligt engagerad och social ledare som tränar fotbollslag under sommaren och växlar till innebandy- och futsallag under vintern. Jimmies engagemang når också bortom idrottsplatserna då han har god kontakt med skolorna i området och fångar upp barn och ungdomar som har det svårt och struligt i sin vardag.

Jimmie är väl värd utmärkelsen årets idrotts- och ungdomsledare – som en inspirerande förebild och en trygg vuxen finns han där för alla som på olika sätt behöver någon att luta sig mot.

Årets idrotts- och ungdomsledare: Samuel Eriksson, Umeå Brottningsförening

Samuel är en central figur i Umeå Brottningsförening och erbjuder mångsidig träning som passar alla. Han är en stor drivkraft i arrangemanget Umeå Wrestling Battle med deltagare från 15 länder. Samuel har med sin förmåga att engagera ideell arbetskraft från aktiva, tidigare aktiva och föräldrar visat att man i kombination med nyskapande teknik och fantastiskt bemötande kan arrangera en av världens bästa brottartävlingar i Umeå.

Samuel skapar mervärden både för ung, gammal, elit och motionär och är väl värd utmärkelsen årets idrotts- och ungdomsledare.

Årets eldsjäl, till minne av Lennart Johansson: Eva Moe, Gimonäs Umeå IF

Eva har under lång tid varit en drivande kraft i föreningens fotbollsverksamhet. Hon har engagerat sig både som barn-och ungdomstränare, som styrelseledamot och som ordförande i fotbollskommittén. Hon brinner för att fler ska engagera sig i föreningslivet och har under året startat upp en populär hundsektion som lockat många nya medlemmar i alla åldrar till föreningen.

Eva är en sann eldsjäl och genom sitt sätt att vara visar hon att föreningslivet är till för alla. Hon värnar om att alla ska få möjligheten att utvecklas på sina egna villkor och ser till att alla känner sig sedda, hörda och respekterade.

För lång och trogen tjänst: Helena Engdelius, Umeå Konståkningsförening

Helena har i nästan två decennier engagerat sig i Umeå konståkningsförening. Trots att hon aldrig söker rampljuset ute på isen, spelar hennes erfarenhet och tålamod en central roll för många. Med en stöttande hand bistår hon både tränare, åkare och föräldrar in i konståkningens magiska värld, där hon långt in på natten syr och fixar kostymer till hundratals åkare inför föreningens årliga isshow.

Helena är det osynliga hjärtat bakom Umeå konståkningsförening och har varit en ovärderlig kraft under lång tid, detta gör henne välförtjänt av utmärkelsen lång och trogen tjänst.

Kontakt

Ari Leinonen (S)
ordförande
fritidsnämnden
070-567 92 14
ari.leinonen@umea.se

Joline Göttfert (M)
vice ordförande
fritidsnämnden
070-750 08 13
joline.gottfert@umea.se

Ida Odeblom
fritidskonsulent
fritidsförvaltningen
072-222 26 24
ida.odeblom@umea.se

Sidan publicerades