Bilden är från förra årets Jazzfestival. Foto: Gustav Karlsson Frost.

Umeå är Årets jazzkommun igen

Det var 30 år sedan sist och nu är det dags igen – Umeå får utmärkelsen Årets jazzkommun 2024, som delas ut av Svensk Jazz.
– I ekonomiskt tuffa tider för kulturverksamheter är det viktigt att uppmärksamma kommuner som vågar och vill försvara och utveckla kultur. I Umeå är jazzmusik en självklarhet i stadens kulturutbud, säger Gunno Sandahl, ordförande, Svensk Jazz.

Här har de flesta internationella jazzlegendarer spelat och nya talanger gror och växer i den välmående jazzmiljö som Umeå erbjuder. Den ideella föreningen Jazz som driver Umeå Jazzstudio sedan 1977 har återkommande arrangerat klubbspelningar varje vecka. Dessutom ordnas Umeå jazzfestival som är en av Sveriges äldsta och främsta festivaler i sin genre.

– Det känns väldigt bra att kulturnämnden beslutat om att fortsätta stötta jazzfestivalen ekonomiskt under de kommande tre åren. Den är en viktig del av Umeås identitet, säger Helena Smith, kulturnämndens ordförande.

Umeå kommun är med och värnar om den stabila grund som finns och bidrar till att stötta föreningsliv, kulturskola och region till fördjupat samarbete för att nå fler och större lyssnargrupper.

– Vi jobbar för att alla i kommunen ska få tillgång till fantastiskt inspirerande jazzmusik och samtidigt även skapa goda förutsättningar för den som själv vill börja spela, säger Helena Smith.

Utmärkelsen delas ut under Umeå Jazzstudios konsert på torsdagen.

Vi jobbar för att alla i kommunen ska få tillgång till fantastiskt inspirerande jazzmusik och samtidigt även skapa goda förutsättningar för den som själv vill börja spela.

Motivering till utmärkelsen:

Den som googlar Umeå och Jazz får snabbt flera hundratusentals träffar. De handlar då inte bara om att det arrangerats jazzfestival i staden sedan 1968 och att det både till festivalen och jazzklubben kommer en god blandning av stora internationella stjärnor och lokala band. Träffarna berättar också om ”Svängig jazz på Swingfabriken”, ”Jazz på Folkets Bio”, kurser i jazzdans och om en lång rad legendariska svenska jazzmusiker som fötts och fostrats i Umeå. En tradition som fortsätter även i dag.

Kommunens mångåriga stabila stöd som generös bidragsgivare och stöttepelare på andra sätt är en av förutsättningarna för att jazzlivet genom åren växt. Det har också bidragit till att såväl klubb som festival numera huserar i Umeå Folkets Hus, med allt gott som det innebär för den levande scenen för livejazz.

Att staden blev Europas kulturhuvudstad 2014 ligger i linje med detta. Och nu tar kommunen själv också en mer aktiv plats i europeisk kulturpolitik, när kommunalrådet blir ny ambassadör för EIT Culture & Creativity Policy Club. Sammantaget är Umeå kommun ett föredöme för andra svenska kommuner att titta på och ta efter. Om så sker väntar ett större och rikare jazzliv i hela Sverige.

Sidan publicerades