Utställning: Skratt och blodigt allvar

Kvinnohistoriskt museum firade 16 december den nya utställningen "Skratt och blodigt allvar" öppnar. Feministiska svenska tecknade serier med nyfikna samtal om feminism och serier, prova-på workshop och musik med Duschpalatset.

Feministiska tecknade serier är samhällskritiska, kaxiga, roliga och allvarliga. I utställningen får du se olika serier, teman, politisk satir och enrutingar från 1970-talet fram till i dag.

Serierna är brokiga med olika tecknarstilar och konstnärliga uttryck, där en serieruta eller längre serie kan se ut nästan hur som helst. Utställningen visar hur serieskapare omväxlande mediterat eller morrat över sakernas tillstånd och använt sig av både humor och allvar.

Utställningen är baserad på Anna Nordenstam och Margareta Wallin Wictorins forskning på feministiska svenska tecknade serier. De har tillsammans skrivit flera artiklar på ämnet och skrivit utställningens texter om feministiska serier som fenomen. I samtalet har bjöds även serietecknaren och bildkonstnären Annelie Furmark. Hon är skapare av tio serieromaner, många av dem prisbelönta och översatta, och har medverkat med serier och illustrationer i många tidskrifter och antologier i Sverige och utomlands.

Sidan publicerades