Oförpackade livsmedel

Du som säljer oförpackade livsmedel över disk eller serverar mat eller fika på en restaurang eller ett café har ansvar för att inte vilseleda gästerna. Det är viktigt att dina menyer och skyltar överensstämmer med det du verkligen serverar.

Vad ska du vara extra uppmärksam på? 

För att undvika att lura dina kunder behöver du tänka på vad som står på menyer och skyltar.

Skyddade beteckningar

Vissa produkter, exempelvis fetaost och Serranoskinka, är skyddade beteckningar. Att beteckningarna är skyddade innebär att endast varor som uppfyller krav på ursprung och tillverkningsmetod får kallas för fetaost respektive Serranoskinka.

Läs mer om ursprungs- och geografiska beteckningar på Livsmedelsverkets hemsida Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Falska påståenden

Kunden kan också bli lurad om fel namn på en rätt eller ingrediens anges. Du får exempelvis inte skriva fläskfilé på menyn och sedan servera fläskytterfilé, eftersom det är en annan del av grisen. Står det krabba på menyn är det vad som ska serveras och inte till exempel crabstick. Att på menyn ange att en produkt eller en maträtt är ekologisk, svensk eller att den kommer från en viss gård är inte heller tillåtet ifall uppgifterna inte stämmer.

Varför är det viktigt med rätt information?

Om du som livsmedelsföretagare serverar något annat än vad det står på menyn är det naturligtvis vilseledande för gästerna. För en allergiker kan en felaktig meny dessutom innebära stora hälsorisker. En allergiker som inte tål komjölks­protein men som kan äta får- och getmjölk kan bli mycket dålig om han eller hon serveras ost gjord på komjölk i stället för fetaost.

En del kan vara beredda att betala mer för en vara som uppfyller vissa kvalitetskrav eller exempelvis är ekologisk, halalslaktad eller liknande. Som kund ska man därför alltid kunna lita på att produkter som sägs uppfylla vissa krav verkligen gör det.

Kontrollera dina leveranser

Det är viktigt att du kontrollerar dina leveranser så att du verkligen får de produkter som du beställt. Även leverantörer kan råka göra fel. På råvarornas förpackningar ska rätt beteckning framgå och det är denna som ska överföras till menyer och skyltar. Tar någon råvara i köket slut kan du behöva skriva om menyerna eller vara noga med att underrätta dina gäster.

Mer informtion

Sidan publicerades