Man som bygger en altan.

Ska du bygga något i sommar? Skicka in din lovansökan i tid så du hinner få beslut i ditt ärende i god tid innan sommaren.

Sök bygglov i god tid om du ska bygga

Under våren är det högsäsong för bygglovsansökningar. Har du tänkt bygga något till sommaren är det bra att du lämnar in din ansökan i god tid.

– Även om antalet bygglovsansökningar just nu ligger på en lägre nivå än vanligt brukar de öka inför sommaren. Därför är det bra att vara ute i god tid. Det är även viktigt att se till så att ansökan är korrekt och komplett när du skickar in den, då kan du få snabbare beslut i ärendet, säger Nicklas Fryksten, bygglovschef.

En nyhet jämfört med förra våren är att du nu skickar in din ansökan via Bygglovs e-tjänst. Efter att du skickat in din ansökan kan du sedan följa ditt ärende fram till beslut. E-tjänsten hittar du på www.umea.se/bygglov.

Tips inför din ansökan

Det finns en hel del du som sökande kan göra för att öka möjligheterna att få ett snabbt beslut. Här följer några bra tips inför din lovansökan:

  • Lägg tid på din ansökan, se till att den är komplett när du skickar in den. Vi börjar inte handlägga ditt ärende förrän din ansökan är komplett.
  • Ritningarna är en viktig del av ansökan och de ska vara fackmässigt utförda. Om du känner dig osäker, ta hjälp av en fackman för att rita dem. På sidan Vanliga handlingar och ritningar kan du läsa mer, se exempelritningar och en kort film som visar hur du gör korrekta ritningar.
  • Alla områden har inte en detaljplan som styr vad eller hur du får bygga, men om det finns en detaljplan för just ditt område underlättas handläggningen om det du vill bygga stämmer med detaljplanen.
    Se en karta med aktuella detaljplaner

Har du frågor, kontakta rådgivningen på Bygglov så hjälper vi dig!

Sidan publicerades