Kvinna skriver på en whiteboard och ler.

Märta Streijffert, projektkoordinator för Restaurangnätverket Mat och klimat.

Märta är kraften bakom Umeås gröna restaurangnätverk

I spetsen för en banbrytande rörelse för hållbarhet finns Märta Streijffert, projektkoordinator för restaurangnätverket Mat och klimat i norr. Sedan 2017 har Märta och hennes team samlat cirka 12 restauranger och skolkök med ett gemensamt mål – att främja en hållbar omställning i staden och erbjuda en grönare och mer medveten matupplevelse för gästerna.

– Vi har sett restauratörer samarbeta på ett sätt som är oöverträffat. Genom vårt arbete har begreppet ”klimatrestauranger” inte bara blivit känt i vår stad, utan även internationellt. Vi har bland annat tillsammans med nätverket skapat kokboken Mat och klimat med tips på vegetariska matsvinnsrecept som har vunnit prestigefyllda priser i den internationella kokbokstävlingen Gourmand Awards och Hallbar Awards. Tävlingen har även arrangerats två år i rad i Umeå, säger Märta Streijffert.

Ökad medvetenhet om hållbarhet

Restaurangnätverket har inte bara ökat medvetenheten om hållbarhet i Umeå, utan har också åstadkommit konkreta åtgärder för att minska utsläpp, minska plastanvändning, främja vegetariska alternativ och stödja lokala matproducenter.

Det är helt gratis att delta i restaurangnätverket, tack vare finansiering från EU-projektmedel. Samarbetet mellan de olika aktörer har varit nyckeln till nätverkets framgång. Märta Streijffert betonar vikten av att dela erfarenheter och utveckla idéer tillsammans.

– Självklart har projektet inte varit utan sina utmaningar. Restauranger och skolkök har begränsade resurser i form av tid och pengar, och Covid-19 påverkade restaurangbranschen negativt. Det har även varit en utmaning att få restaurangchefer att delta aktivt, då det har varit svårt att bland annat avsätta kockar för nätverket.

Ny tematisk grupp i klimatfärdplan

Framtiden ser det lovande ut. En ny tematisk grupp om mat och jordbruk har inkluderats i Umeås klimatfärdplan, och samarbetet mellan nätverket, grossisterna och kommunen kommer att fortsätta för att driva på klimatomställning inom mat och jordbruk.

Märta Streijffert råd till andra som vill starta liknande satsningar är att förstå målgruppen och upprätthålla en kontinuerlig dialog med en mångfald av deltagare, oavsett om de är små eller stora aktörer i nätverket.

Restaurangnätverket Mat och klimat i norr har under Märta Streijfferts ledning banat väg för en grönare framtid och en mer medveten matkultur. En viktig insats för att skapa ett klimatneutralt Umeå tillsammans.

Film från Växthuslunch med Blå huset och Umeå klimatfärdplan.

Sidan publicerades