Bild

Frågor och svar

Vi använder e-rekrytering. Alla våra tjänster läggs på vår webbplats, www.umea.se/ledigajobb. När du har hittat en tjänst eller korttidsvikariat du vill söka klickar du på annonsen och sedan på ”sök tjänst”. Du måste ha ett användarkonto för att söka. Läs mer om hur du skaffar det under "Hur skapar jag en användare?". Logga in med din användare eller skapa en ny om du inte har någon sedan tidigare. När du gjort det ska du fylla i dina svar på de frågor som efterfrågas och sedan klicka på "Skicka in".

 1. Klicka på "sök jobbet"
 2. Klicka sedan på "Ditt första besök? Skapa nytt konto här"
 3. Fyll i dina personuppgifter som efterfrågas
 4. Registrera användare

När du är klar och har sparat dina uppgifter så har du en användare för att kunna söka jobb på Umeå kommuns webbplats. Detta innebär inte att du har anmält dig som arbetssökande hos oss. Du måste söka den eller de tjänster som du är intresserad av.

Kontrollera att du skrivit in rätt användarnamn och lösenord. Annars ring supporten för rekryterings­systemet, 0520-58 00 50, så får du hjälp.

Du hamnar automatiskt på ansökan till den tjänst du klickat på när du tryckte ”sök jobbet”. På fliken ”lediga jobb” ser du alla lediga jobb igen i Umeå kommun när du har loggat in i rekryterings­systemet.

Du kan till och med sista ansökningsdag gå in och uppdatera din ansökan genom att klicka den tjänst du sökt. Detta gör du när du är inloggad med din användare.

Bilagans namn får inte innehålla mer än 49 tecken. Om din bilaga heter "Ann-Lotta Björks personliga brev - Björkö förskola" är namnet på filen alltså för långt. Mellanslag räknas som ett tecken.

Ska du arbeta inom en verksamhet med barn under 16 år krävs ett utdrag ur polisens belastnings­register. Lagstiftningen om registerkontroll ska stärka barns och ungas skydd mot sexuella och andra grova brott. Blanketterna hittar du på polisens webbplats Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Det krävs olika typer av blanketter för olika typer av verksamhet. Här är några olika verksamheter i kommunen:

 • Skola/barnomsorg
 • LSS (för personer som utför vissa insatser åt barn med funktionshinder)
 • HVB-hem (för personal vid hem för vård eller boende som tar emot barn, HVB-hem)

När du gör din ansökan kan du välja att skicka in den eller ”pausa”. Om du väljer ”pausa” kommer den att sparas och finnas tillgänglig som du lämnade den. Ansökan blir inte inskickad när du klickar på ”paus”. Du kan fram till och med sista ansökningsdag logga in och slutföra ansökan. Efter att sista ansökningsdag har passerat kan du inte längre korrigera och skicka in ansökan. Så glöm inte att skicka in ansökan!

 • Logga in med din användare.
 • Under rubriken "Min profil" kan du uppdatera dina personuppgifter.
 • Glöm inte att klicka på "Uppdatera användare" för att dina nya uppgifter ska sparas.

En rekrytering kan ta olika lång tid. Men du kommer alltid att bli kontaktad av rekryterande chef om du blir erbjuden tjänst och du kommer att få ett mejl om du inte har fått tjänsten. Kontaktuppgifter om vem som ansvarar för rekryteringen står angivet i annonsen.

Gör så här:

 • Klicka på "Sök jobbet" och välj sedan "Glömt ditt lösenord".
 • Skriv in ditt användarnamn (din mejladress), så får du ett mejl med information om hur du återställer ditt lösenord.

Har du ångrat din ansökan kan du ta bort den själv om inte sista ansökningsdag har passerat. Logga in på din profil i rekryteringssystemet. För att återta din ansökan och ange anledning till varför du återtar din ansökan. Vill du återta din ansökan efter det att sista ansökningstid har passerat måste du ta kontakt med rekryterings­support, 090-16 10 99, tryck 1.

Vill du inte gå in varje dag för att se vilka nya tjänster som har kommit ut så finns en prenumerations­tjänst. Du kan registrera dig och få ett mejl när annonser läggs ut inom det yrke eller yrkesområde du är intresserad av.

Gör så här:

 • Klicka på rubriken "Lediga jobb" uppe i huvudmenyn som syns när du är inloggad med din användare
 • Välj prenumerera längst ned på sidan
 • Fyll i de områden du vill prenumerera

Behöver du hjälp, kontakta Varbi support för rekryteringssystemet 0520-58 00 50.

Dina ansökningar är en inkommen handling och Umeå kommun har skyldighet att spara ansökningar i två år. På grund av det kan du inte ta bort din användare. Vi meddelar dig när din användare raderas.

Du söker ett av korttidsvikariaten som ligger på www.umea.se/ledigajobb Länk till annan webbplats..

När du skickat in din ansökan om att jobba som korttidsvikarie går de som är ansvariga för rekryteringen igenom din ansökan för att bedöma dina meriter. De går igenom alla inkomna ansökningar och hör av sig så fort de har ett besked att lämna. Ofta är det många som söker så handläggningstiden kan därför vara lång. Ofta sker återkoppling via mejl.

Det finns olika typer av praktik. Läs mer om det på sidan om praktik för studenter.

När du jobbar som vikarie och får timlön så betalas lönen ut månaden efter att du har tjänat in den. Jobbar du i maj får du alltså lönen utbetald i juni. Skulle det vara så att du ändå saknar din utbetalning måste du vända dig till din närmaste chef.

Har du tidigare jobbat i Umeå kommun och vill beställa ett arbetsgivarintyg eller ett tjänstgörings­intyg?

Beställ arbetsgivarintyg/tjänstgöringsintyg Länk till annan webbplats.

Vill du byta jobb inom kommunen får du själv söka de jobb du är intresserad av. En del av våra utannonserade tjänster riktar sig till redan tillsvidareanställda inom kommunen och de jobben finner du på intranätets lediga jobb-sida.

Har du skyddad identitet och vill söka jobb inom Umeå kommun? Ta kontakt med rekryterings­support 090-16 10 99, tryck 1 som kommer att guida dig vidare för en säker ansökningsprocess. Du ska inte ansöka digitalt, mejla personuppgifter eller skapa ett konto i vårt rekryteringssystem.

Sidan publicerades