Hans Perneholm lagar musikinstrument

Hans Perneholm, instrumenttekniker

Vad heter du?

– Hans Perneholm.

Vad jobbar du med?

– Instrumenttekniker.

Vilken utbildning behövs för ditt jobb?

– Oj, det är svårt att svara på, i Sverige finns ingen regelrätt utbildning utan kunskap om instrument, uppfinnings­rikedom och intresse är en bra grund, sen är det naturligtvis ett stort plus om man själv är musiker. Det är jag, jag har som huvudinstrument trombon/tuba, men började som ungdom i Musikskolan med klarinett, saxofon och trumpet.

– Jag utbildar mig för närvarande hos en instrumenttekniker som finns i Malmö, 1–2 veckor per år, en form av fort­bildning. Dessutom är han här i Umeå och hjälper mig en gångom året. Vill man utbilda sig måste man ner till Europa och vara beredd att jobba fabriksmässigt under några år. I mitt yrke handlar det även om att tillhandahålla instrument till kulturskolans elever, de flesta hyr instrument av kulturskolan, och lärare, samt vara behjälplig vid konserter och annat. Jag deltar även som musiker vid konserter och evenemang.

Hur länge har du jobbat inom kommunen/på detta jobb?

– Jag har varit anställd sedan 2009, tror jag...

Vad gör du på ditt jobb?

– Jag lagar instrument, ansvarar för uthyrning, kör grejor till konserter och evenemang, lite småfix här och där, som en alltiallo, fixar till och med fika ibland.

Varför valde du Umeå kommun som arbetsgivare?

– De valde nästan mig, jag har varit engagerad i musikskolan ända sen barnsben, min pappa var med och byggde upp det hela, så när jag fick frågan att ta över efter att min föregångare gått i pension så var valet enkelt.

Vad är det bästa med ditt jobb?

– Frihet, utmaningar, människomöten, kollegor och naturligtvis musiken som funnits med sen länge. Även ansvaret växer man med.

Vad ser du för möjligheter att utvecklas inom ditt yrke?

– Det finns stora möjligheter till det, bara man vill, jag ser mitt jobb som väldigt viktigt och uppskattat, att laga och reparera instrument i stället för att hela tiden köpa nytt är en framgångsfaktor.

Hur är dina kollegor?

– Fantastiska, många av dom känner jag sen långt tillbaka, men nya bekantskaper är också utvecklande. Vi delar i grunden samma intresse – att sprida glädje och musik till barn och vuxna.

Något annat du vill tillägga?

– Kulturskolan är till för alla, stora som små, vi tillhandahåller allt från musik till nycirkus, teater, dans och graffitti , den kompetens som kollegiet besitter spänner över ett stort område. Jag trivs oerhört bra med mitt jobb och mina kollegor, frihet under ansvar.

Sidan publicerades