Mahsa Abolghasemi jobbar om kock på en förskola i Umeå kommun

Mahsa Abolghasemi, kock

Vad heter du?

– Jag heter Mahsa Abolghasemi.

Vad jobbar du med?

– Jag jobbar som kock på Måltidsservice i en förskola här i Umeå kommun.

Vilken utbildning behövs för ditt jobb?

– Man måste gå en kockutbildning där man lär sig allt om matlagning i både praktik och teori.

Hur länge har du jobbat inom kommunen/på detta jobb?

– Jag har jobbat sedan 2011 på Umeå kommun, först som vikarie och från 2016 som fastanställd.

Vad gör du på ditt jobb?

– Jag gör allt som ska göras i ett kök, det vill säga allt från livsmedelsbeställning till matlagning. En vanlig dag på mitt jobb börjar med att göra frukost och servera till mina små gäster, sedan laga lunch och till slut ett gott mellanmål.

Varför valde du Umeå kommun som arbetsgivare?

– Man känner sig trygg här på jobbet och det finns möjligheter att utvecklas. Jag började med en praktik på Måltids­service 2011. Det var en månad med mycket bra och användbar erfarenhet och sedan kände jag stort intresse för att jobba i Umeå kommun.

Vad är det bästa med ditt jobb?

– Det bästa med mitt jobb är att man kan jobba hållbart och sträva efter att barn får en genomtänkt och näringsrik måltid.

– Jag vill att barn njuter av maten samt att de lär sig mycket av maten, det kan till exempel vara tacksamhet, hållbarhet, att känna till olika matkulturer och respekt för skillnader när det pratas om matkulturer och respektera andras val med mera.

Vad ser du för möjligheter att utvecklas inom ditt yrke?

– Det finns möjligheter. Man kan genom föreläsningar och kurser lära sig nya metoder för modernare matlagning. Nya och utvecklade köksmaskiner eller genom att se på hur andra lägger ut sina resultat av hållbar matlagning.

Hur är dina kollegor?

– Vanligtvis jobbar jag ensam i köket men jag träffar pedagogerna varje dag och det finns ömsesidigt förståelse för vårt ansvar och arbetsrutinerna. Mina kollegor från Måltidsservice andra kök brukar jag träffa på arbetsplatsträffar men då hinner vi inte prata så mycket.

Något annat du vill tillägga?

– Jag har mycket förtroende för min arbetsgivare och mitt jobb. Det är huvudsaken för att man ska trivas med sitt jobb och nå sina mål. Om man har ambitioner för att genomföra sitt jobb men inte känner trygg med framtiden och inte blir uppskattad då når man inte verksamhetsmålet och så småningom tappar man motivation och intresse för att jobba bra.

Sidan publicerades