Nina Harrysson prodilbild

Nina Hansson, mätningstekniker

Vad heter du?

– Nina Hansson

Vad jobbar du med?

– Jag är anställd som mätningstekniker på Lantmäteri. Just nu så vikarierar jag även som kartingenjör på Detaljplanering 3 dagar i veckan.

Vilken utbildning behövs för ditt jobb?

– Teknisk utbildning mot mätning, kartor, fastighetsbildning, utbildning inom samhällsbyggnad.

Hur länge har du jobbat inom kommunen/på detta jobb?

– Jag har jobbat på Umeå kommun och Lantmäteri i drygt elva år.

Vad gör du på ditt jobb?

– På Lantmäteri tar jag fram kartunderlag som nybyggnadskartor och enkelt underlag till situationsplan som medborgare och företag beställer då de ska göra bygglovsansökningar. Jag tar även fram grundkartor och fastighets­förteckningar för detaljplaner. Mestadels så jobbar jag inomhus men ibland är jag ute i fält och mäter.

– På Detaljplanering så ritar jag detaljplaner utifrån dialog med planarkitekt, samt hanterar laga kraft vunna kartor.

Varför valde du Umeå kommun som arbetsgivare?

– Jag jobbade som mätkonsult i byggbranschen tidigare och då blev det mycket resande och osäkra arbetstider. Så jag sökte jobb på Umeå kommun för att jag skulle kunna ha bättre balans mellan jobb och fritid.

– Det var superlyxigt för mig då jag kom hit på min första arbetsdag och blev visad på ett iordningställt kontor med dator, telefon och allt som jag behövde fanns. Kommer ihåg att det fanns ett schema över mina första veckor som redan var planerade för att jag skulle få en bra introduktion. Jag var väldigt imponerad.

Vad är det bästa med ditt jobb?

– Mina kollegor! De tar sig alltid tid då jag kommer med frågor. Vi har en bra stämning och ingen fråga är för dum. Jag tycker det är roligt och tillfredställande att ge bra hjälp och service till medborgare och företag.

Vad ser du för möjligheter att utvecklas inom ditt yrke?

– Då jag började här så var min huvudsakliga uppgift att vara ute i fält för att mäta nybyggnadskartor och göra hus­utsättningar. Efter nåt år så började hjälpa till med handläggningen av nybggnadskartor och sen har det fortsatt så och även grundkartor och fastighetsförteckningar har tillkommit.

– Nu vikarierar jag då även på Detaljplanering och jag får vidga mina vyer ytterligare, vilket är väldigt kul.

– Det händer alltid grejer som behöver förbättras och saker och ting förändras med tiden. Nu är det stort fokus på hur vi kan bli mer digitala och vi pratar digital transformation nästan dagligen. I och med det så har det varit och är många webbinarier och möten.

Hur är dina kollegor?

– De är kompetenta, snälla, hjälpsamma och generösa. Vi har roligt tillsammans och det är högt i taket i vår korridor. I år då jag fyllde 40 år så blev mitt kontor pyntat i skidtema plus en massa ballonger och krusiduller. Jag kommer från Tärnaby så det var passande och gulligt.

Sidan publicerades