Torgny Forss på ett tak

Torgny Forss, energi- och klimatrådgivare

Vad heter du?

– Torgny Forss.

Vad jobbar du med?

Energi- och klimatrådgivare.

Vilken utbildning behövs för ditt jobb?

– Jag är utbildad energiingenjör och det är nog den vanligaste bakgrunden för de som är energi- och klimatrådgivare. Här i Umeå är vi tre stycken energi- och klimatrådgivare och alla har den bakgrunden.

Vad gör du på ditt jobb?

– Jobbet är omväxlande mellan att hålla föreläsningar och webinarier till att ge råd till privatpersoner, föreningar och företag.

Varför valde du Umeå kommun som arbetsgivare?

– Jag kom in som energi- och klimatrådgivare via projektet ”Den koldioxidfria platsen” med att bland annat arbeta riktat mot bostadsrättsföreningar för att bidra till att minska dessas energiförbrukning. Ett projekt där Umeå varit i framkant, vilket gör Umeå kommun till en spännande arbetsgivare i klimatomställningen.

Vad är det bästa med ditt jobb?

– Det bästa med jobbet är omväxlingen, kollegorna och se ens råd komma till nytta för medborgarna.

Vad ser du för möjligheter att utvecklas inom ditt yrke?

– Jobbet ger goda möjligheter till personlig utveckling inte minst genom de projekt vi deltar i.

Hur är dina kollegor?

– Kollegorna något av det bästa med jobbet! De är kunniga och sociala. Erik är den som jobbat längst och har väldig bredd och den av oss med bäst koll på projekt och projektdeltagande! Eduardo är huvudansvarig för Coacher för energi och klimat (CEK), där även vi andra ingår, och stöttar bland annat Restaurangnätverket med energigenomgångar.

Något annat du vill tillägga?

Energi- och klimatrådgivningen finns under avdelningen Miljöutveckling på Miljö- och Hälsoskydd. Miljöutveckling samlar flera olika kompetensområden som externt finansierade miljö- och klimatprojekt, miljöplanering, miljö­övervakning och naturvård förutom energi- och klimatrådgivningen.

Sidan publicerades