Budget- och skuldrådgivning

För att besöka oss behöver du inte ha skulder. Du kanske bara känner dig oroad eller har några obetalda räkningar.

Vi hjälper dig med:

  • råd och tips om du har ekonomiska problem och skulder
  • att göra en budget
  • avbetalningsplaner med de du är skyldig pengar
  • ge råd och tips inför en ansökan om skuldsanering

Vi jobbar med hjälp till självhjälp, så att du själv med råd och stöttning från oss ska kunna ta dig ur en ekonomiskt ohållbar situation.

Pengarna räcker inte till alla räkningar

Räcker inte pengarna till alla räkningarna är det viktigt att prioritera vad du måste betala. Det viktigaste är att betala hyra, el, mat, hemförsäkring samt a-kassa. Gör en budget för att se vart pengarna tar vägen – ta gärna hjälp av våra länkar som du hittar under "Mer information".

Kan jag göra något mer

Ett bra första steg är att kontakta dem du är skyldig pengar för att se om ni kan hitta en lösning. Ibland kan det finnas möjlighet att förhandla och kanske komma överens om en avbetalningsplan. Om pengarna inte räcker till är det ibland bättre att låta skulderna gå vidare till Kronofogden.

Skuldsanering

Skuldsanering är till för dig som har skulder du inte kan betala på egen hand under många år. För att du ska få skuldsanering ska du även ha gjort ansträngningar för att lösa situationen själv. Ta del av Kronofogdens information som du hittar i länken under "Mer information".

Vi på budget-och skuldrådgivningen hjälper dig med det praktiska kring ansökan men du kan även ansöka om skuldsanering själv via Kronofogdens e-tjänst Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Så här går ett besök till:

Kontakta oss

Vi erbjuder kostnadsfri rådgivning för dig folkbokförd i Umeå kommun. Vi har tystnadsplikt.

Kontaktformulär Öppnas i nytt fönster.

Röstbrevlåda: 090-16 66 60

Vi återkopplar i båda fallen inom tre arbetsdagar

Har du frågor om inköp och rättigheter som konsument kan du vända dig till kommunens Konsumentrådgivning Öppnas i nytt fönster..

Sidan publicerades www.umea.se/budgetrad