Årets kulturstipendiater Cindy Stenberg och Viktor Sandström.

Stipendium till kulturutövare 2024

Årets kulturutövare och mottagare av kulturnämndens stipendium är Cindy Stenberg, regissör och manusförfattare, och Viktor Sandström, musiker.

Kulturnämnden utser årligen två stipendiater till ett stipendium på 20 000 kronor vardera för kulturutövare som verkat inom Umeås kulturliv. Allmänheten bjuds in till att föreslå stipendiater och i år var det hela 88 inkomna nomineringar som skulle kokas ner till två stipendiater, som till slut blev Cindy Stenberg och Viktor Sandström med följande motiveringar:

Cindy Stenberg

För sitt arbete som filmskapare och manusförfattare tilldelas Cindy Stenberg kulturnämndens stipendium för kulturutövare 2024. Cindy har på kort tid etablerat sig som en kortfilmsskapare inom skräckgenren. Efter flytten till Umeå 2018 fick hon under 2019 en möjlighet att regissera en kortfilm baserad på en idé hon haft. Sedan dess har hon producerat nio kortfilmer, startat det egna filmbolaget Uncanny Pictures och fått Sveriges och världens uppmärksamhet. Cindy Stenberg utmanar med sina högpresterande kortfilmer den annars dramacentrerade svenska genrefilmen.

Viktor Sandström

För sitt engagemang som musiker tilldelas Viktor Sandström kulturnämndens stipendium för kulturutövare 2024. I och med starten av bandet Duschpalatset, där Viktor Sandström spelar gitarr och sjunger, klev han fram som en viktig person i Umeås kulturliv. Sedan dess har han även startat punkbandet Polisman B och indiebandet Dafgaard, arrangerat klubb Rappel samt varit programledare för Littfestinslaget Littfest-TV. Viktor är ständigt skapande med nya projekt och fångar lyssnare och publik med sina ärliga, relaterbara och humoristiska texter.

Sidan publicerades