Utsiktstorn

Foto: Roine Öberg

Hitta besöksmål inom Vindelälven-Juhttátahkka

Nu finns en spännande digital karta som sätter fokus på hållbara besöksmål i biosfärområdet Vindelälven-Juhttátahkka.
– Det som gör kartan unik är att platserna är handplockade av lokalbefolkningen och andra som lever och verkar i området, säger Rune Brandt, förvaltningschef för samhällsbyggnadsförvaltningen, Umeå kommun.

Arbetet bakom kartan har varit omfattande och innefattat identifiering av 100 hållbara besöksmål i det 50 mil långa biosfärområdet Vindelälven-Juhttátahkka, som sträcker sig från fjäll till kust. Dessa platser har nu blivit tillgängliggjorda på en digital karta som erbjuder besökare ytterligare information, historiska fakta och vackra bilder. Hela kartans koncept är centrerat kring hållbarhet och lokal förankring.

Allas vår karta

– En viktig aspekt av kartan är att den skapats av lokalbefolkningen själva. Det är de som har fått möjligheten att lyfta fram sina egna pärlor och välkomna besökare till dessa platser, säger Ann-Kristine Vinka, verksamhetsledare för biosfärområdet.

Hon betonar att kartan är skapad för och av alla som bor och lever i området.

– Den är helt enkelt allas vår karta.

Medborgarnas favoritplatser

Kartans skapande har involverat en omfattande medborgardialog och även barn och skolungdomar har fått möjligheten att dela med sig av sina favoritplatser i området. Utöver de hållbara besöksmålen innehåller kartan också information om sophantering, servicenoder, laddstolpar och fördjupad information om flera platser. Målet är att inspirera till ett hållbart liv och kontinuerligt utveckla kartan utifrån föreningens uppdrag.

Synliggöra natur-och kulturvärden

Vindelälven-Juhttátahkka blev utsedd till biosfärområde av Unesco år 2019. Biosfärområden fungerar som test- och modellområden för hållbar utveckling, och den digitala kartan är ett pilotprojekt som visar hur man på ett hållbart sätt kan synliggöra natur- och kulturvärden. Kartan erbjuder nu en praktisk och inbjudande plattform för att visa upp och utforska detta vidsträckta område.

Föreningen Vindelälven-Juhttátahkka ser stor potential i att fortsätta utveckla kartan tillsammans med människor och företag i älvdalen. De upp manar alla intresserade att komma med värdefulla idéer för att stärka områdets hållbara utveckling genom att bidra till kartans innehåll.

"Ut och känn luften"

Ann-Kristine Vinka framhåller att det primära målet är att sprida kännedom om kartan och uppmuntra alla att utforska biosfärområdet. Det är en möjlighet för både lokalbefolkningen och besökare att ta del av den rika mångfalden av upplevelser och natur som området erbjuder.

– Det här är verkligen ett område vi bygger tillsammans. Föreningen Vindelälven-Juhttátahkka tillhandahåller bara kartan som vi byggt tillsammans. Ut och känn luften och mångfalden av den buffé av olika upplevelser vi har att ta del av i vårt vackra biosfärområde, uppmanar Ann-Kristine Vinka.

Sidan publicerades