Glada friidrottare under SM-veckan 2023

Glädjescener från SM-veckan i Umeå 27 juni–2 juli 2023, en av många sportsliga höjdpunkter från det gångna året. Foto: Bea Holmberg.

Idrottsstaden Umeå fortsätter att vinna

December visar sig vara en guldkantad månad för idrottsstaden Umeå. Först plockade volleybollduon Åhman/Hellvig hem världstourfinalen på sanden i Doho, sedan vann Sverige sitt nionde raka VM-guld i innebandy, med sju Umeåspelare i truppen.

Beachvolleyduon från Umeå, David Åhman och Jonatan Hellvig, tog 9 december hem världstourfinalen i volleyboll efter att ha besegrat de norska världsettorna Anders Mol och Christian Sörum i finalen.

– Den här vinsten betyder jättemycket för oss och vi är verkligen stolta, berättade Hellvig i intervju med SVT Sport.

10 december vann Sveriges damer VM-guld i innebandy. Segern kom mot rivalen Finland i en match som slutade 6-4 till Sverige. Bland vinnarna fanns sju spelare från föreningar i Umeå, däribland landslagsstjärnorna Amanda Delgado Johansson och Emelie Wibron.

Årets idrottsstad flera gånger

Umeå erbjuder bredd och spets för den som vill idrotta och har länge varit en av de platser som valt att satsa mest pengar på idrott och kultur. När SVT Sport årligen utser Sveriges bästa idrottsstad har Umeå kammat hem första priset tre gånger på kort tid, 2018, 2020 och 2021.

I Umeå finns ett av Sveriges fem Riksidrottsuniversitet, Idrottshögskolan vid Umeå universitet. Ett av högskolans uppdrag är att göra det möjligt för elitidrottare att ha dubbla karriärer genom att kunna studera på universitetsnivå vid sidan av en elitsatsning.

Umeås satsningar på jämställd idrott ger resultat

1999 beslutade fritidsnämnden i Umeå att alla träningstider på kommunens idrottsanläggningar i de högre nivåerna ska fördelas efter serietillhörighet oavsett kön. Det var Umeå först i landet med att göra.

Sidan publicerades