Kan tyvärr inte skriva ut startsidan.

Startsidan

Umeå 400 år

Vy mot kajen från Väven med stor folksamling på sommaren, med logotyp för Umeå 400 år

Vill du vara med och fira?

2022 är det 400 år sedan Umeå fick stadsprivilegier. Nu planeras ett firande för invånare, förenings- och näringslivet, besökare och alla andra. Jubileumsåret ska sätta fokus på Umeås historia och utveckling och befästa Umeå som en ledande kultur- och idrottsstad i Sverige. Liksom under kulturhuvudstadsåret 2014 kommer samverkan, delaktighet och engagemang att vara viktiga i firandet.

Umeå 400 år syns också på Rådhustorget. Där står en studio som är gratis att använda för alla som vill uppmärksamma 400-årsfirandet. Läs mer om Studio 400 Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Evenemang

 • Medeltida hantverk idag

  Umeås medeltidsförening UMA ställer ut hantverk och artefakter tillverkat inom ramarna för sällskapets gemensamma och varierande hobby. Kom och ta del av vad medeltiden har att erbjuda!
  08:00-17:00
 • Camilla Akraka, Skumrask

  Camilla Akraka är konstnären som har skapat Metoo-monumentet ”Listen!” på Rådhustorget i Umeå. Med utställningen ”Skumrask” i Umeå konsthall visar hon främst nya verk i form av teckningar, skulpturer och målningar. Minnen, fiktiv rit och myt blandas med konstnärens förankring i naturen.
  09:00-20:00
 • Gärdesfestivalen 1970

  Retrospektiva bilder från en musik- och folkfest. Foton av Bengt Nilsson. Utställning på Öppen vägg, plan 4 i Väven.
  09:00-20:00