Kan tyvärr inte skriva ut startsidan.

Startsidan

 • Årets butik finns i Umeå

  Under torsdagkväll 6 oktober genomfördes Retail Awards i Stockholm, en gala för hela handeln. Personer, företag och satsningar inom nio olika kategorier prisade...
 • Hämta gratis björkplantor

  Hösten är en bra tid att plantera träd. Björkarna är symbolen för Umeå och med sina ljusa stammar och skira grönska är de ett vackert och omtyckt inslag i stads...
 • Delta i workshop om framtidens konsument

  Välkommen till en inspirerande workshop för att möta framtidens konsument med lönsam och hållbar konkurrenskraft fredagmorgon 11 november på Umeå Folkets Hus.

Umeå 400 år

Historisk bild från Umeå före branden, tagen från tegssidan, med en segelskuta vid stranden

Foton från det historiska Umeå

I sommar kan du se bilder från det historiska Umeå i en utställning på Rådhusesplanaden.

Länsresidenset, rådhuset och hela stadskärnan med alla bostäder i det gamla Umeå försvann vid stadsbranden 1888. Det knäckte inte Umeåborna, som var ungefär 3 200 till antalet. De byggde helt enkelt upp staden på nytt.

Från Västerbottens museum har vi hämtat fotografier som kan ge oss en liten aning om hur livet tedde sig i den lilla staden vid Umeälven, från början av 1880-talet och en bit in på 1900-talet.

Utställningen finns också att ta del av digitalt.

Evenemang

 • Kom närmare

  Eu-migranterna på våra gator, vad tänker de på och vad drömmer de om?
  09:00-18:00
 • Seminarium: Nancy Holt / Inside Outside

  Välkommen till öppna föreläsningar och samtal kring Nancy Holt konstnärskap och hennes betydelse idag. Få en unik inblick i Holts mångfacetterade konstnärskap med inbjudna gäster. Vi bjuder på kaffe och lättlunch. Fri entré men föranmälan krävs! Språk engelska. Föranmälan krävs. (Innan 3 oktober.) (länk uppe i högra hörnet)
  10:00-16:00