Information om specialkost och anpassade måltider

 


Specialkost

Erbjuds till barn/elever som av medicinska skäl inte kan äta den mat som serveras, till exempel vid allergi eller överkänslighet. Ansöka ska i många fall styrkas med ett intyg från sjukvården eller ett utdrag ur journal.

Jordnöt, nöt och mandel

I Måltidsservice kök inom skola och förskola får det inte finnas jordnötter, nötter, mandel eller sesamfrö. Vissa livsmedel innehåller spår av dessa, men serveras inte till matgäster som anmält allergi mot dessa. Det är därför viktigt att ansökan om specialkost lämnas in. Måltidsservice har ingen kännedom om det finns nötter i skolans övriga lokaler.


Anpassad måltid

En anpassad måltid erbjuds till barn/elever som av etiska eller religiösa skäl önskar äta exempelvis vegetarisk mat, vegansk mat eller mat fri från fläsk och blod.


Religiösa skäl

Om vissa livsmedel ska uteslutas av skäl kopplade till någon av de fem världsreligionerna kristendom, judendom, islam, buddism och hinduism erbjuds följande alternativ:

  • Kost utan fläskkött
  • Kost utan blod/inälvsmat
  • Kost utan nötkött

Den anpassade maträtten kan vara en vegetarisk maträtt.

Måltidsservice serverar inte Halal eller Kosher då de inte uppfyller de svenska djurskyddskraven. I stället hänvisas till dagens vegetariska (Dagens 1).


Etiska skäl

Om man av etiska skäl väljer att utesluta mat av animaliskt ursprung erbjuds vegetarisk mat. Följande alternativ finns att välja på:

  • Vegetarisk kost (innehåller mjölk och ägg)
  • Vegetarisk kost + fisk (innehåller mjölk, ägg och fisk)
  • Vegetarisk kost + kyckling
  • Vegankost

Vegankost består uteslutande av livsmedel från växtriket. Att äta vegankost gör att det kan vara svår att få i sig tillräckligt med energi och näring. Vegankost innehåller ofta mindre energi, protein, järn, B12, kalcium, riboflavin och D-vitamin än ordinarie kost. Det krävs därför stor kunskap om mat och näring, noggrann planering och att berikade livsmedel används. Du som vårdnadshavare eller myndig elev är ansvarig att vid behov komplettera med berikade produkter eller kosttillskott samt vid behov ha en dialog med skolhälsovården/vården.


Behovsanpassad måltid

Den behovsanpassade måltiden är avsedd för barn/elever som av medicinska skäl inte kan tillgodose behovet genom ordinarie måltid. Exempelvis vid neuropsykistrisk funktionshinder. Ibland kan det som ett första steg kan det kan handla om att anpassa av måltidssituationen och i andra hand en anpassninga av måltiden. För att barnet/eleven ska få rätt anpassning behövs ofta samverkan mellan elevhälsoteam och kök.

För en behovsanpassad måltid ska ett intyg eller skriftlig bedömning från vården eller från elevhälsoteamet bifogas till ansökan.

Sidan publicerades