Din beredskap

Förbered dig genom att tänka igenom hur du skulle klara dig vid exempelvis ett längre elavbrott. Viktigast är att ha vatten, mat och värme och att kunna ta del av information från myndigheter och medier. Du behöver också kunna komma i kontakt med anhöriga. Du kan med fördel involvera grannar och vänner, ofta har man olika styrkor och svagheter, som dessutom kan variera beroende på kris, och kan komplettera varandras beredskap.

Ett riktmärke i den egna beredskapen är att kunna vara självförsörjande med mat och vatten i en vecka, eller så länge som just dina förutsättningar tillåter. Att vara självförsörjande i en vecka betyder inte nödvändigtvis att samhällskrisen är över då. Det betyder inte heller att hjälpen kommer efter just en vecka.

Stärk din beredskap genom att

  • veckohandla och se till att ha ett skafferi med basvaror som pasta och konserver för några veckor extra. Du behöver inte bunkra stora mängder utan ha som princip att alltid fylla på i god tid eller att alltid ha ett par oöppnade förpackningar av viktiga basvaror hemma.
  • se till att ha dricksvatten. Köp buteljerat vatten, eller fyll kranvatten i en dunk eller tomma PET-flaskor. Dessa kan man byta ut med jämna mellanrum genom att till exempel vattna blommorna med vattnet och sedan fylla på dunk och flaskor på nytt.
  • se till att ha viktiga mediciner. Om du har receptbelagda mediciner du är beroende av, vänta inte tills medicinen är slut innan du hämtar ut ny. Gör det gärna någon vecka i förväg.

Utgå från det du redan har och bygg beredskapen utifrån det. Exempelvis kanske du inte har sovsäckar, men i stället har du flera extra täcken och filtar i hushållet.

Mat som är hållbar

Det är viktigt att ha extra mat hemma som ger tillräckligt med energi. Använd hållbar mat som kan tillagas snabbt, kräver liten mängd vatten eller som kan ätas utan tillagning. För att kunna värma enklare mat kan du ha ett spritkök hemma.

Vatten och hygien

Rent dricksvatten är livsnödvändigt. Räkna med minst tre liter per vuxen och dygn. Om du är osäker på kvaliteten behöver du kunna koka vattnet. Om toaletten inte fungerar kan du ta kraftiga plastpåsar eller plastsäckar och placera i toalettstolen. En god handhygien är viktig för att undvika smittor.

Värme

Om elen försvinner under en kall årstid kommer bostaden snabbt att bli utkyld. Samlas i ett rum, häng filtar för fönstren, täck golvet med mattor och bygg en koja under ett bord för att hålla värmen. Tänk på brandfaran. Släck alla ljus och alternativa värmare innan ni somnar. Vädra regelbundet för att få in syre.

Ta emot information och hålla kontakt

Vid en allvarlig händelse behöver du kunna ta emot viktig information från myndigheterna, framför allt via Sveriges Radio P4. Du behöver också kunna följa mediernas rapportering, ha kontakt med anhöriga och vänner och i akuta fall kunna nå räddningstjänst, sjukvård eller polis.

Sidan publicerades www.umea.se/dinberedskap